Папа до Братів Менших Конвентуальних: живіть всупереч логіці світу
  • Втр, 18/06/2019 - 14:08

Папа побажав конвентуальним францисканцям бути слугами милосердя, підкреслюючи важливість слухання Євангелії та братерського життя.

 

Папа до Братів Менших Конвентуальних: живіть всупереч логіці світу, що шукає успіху, а будуйте мир

Папа побажав конвентуальним францисканцям бути слугами милосердя, підкреслюючи важливість слухання Євангелії та братерського життя.

17 червня 2019 р., в останній день роботи Генеральної Капітули Ордену Братів Менших Конвентуальних, що тривала від 18 травня, її учасників прийняв на окремій аудієнції у Ватикані Папа Франциск. Майже 150 учасників Капітули прибули з новим Генеральним Міністром Ордену, о. Карлосом Альберто Тровареллі, 120-м наступником святого Франциска. Зустріч відбулась у Климентійському залі Апостольського палацу.

Бути живим Євангелієм

Звертаючись до конвентуальних францисканців, Папа Франциск вказав, що їхня місія – це «бути живим Євангелієм», і нагадав слова святого Франциска з Ассісі, їхнього засновника, що Євангеліє повинно бути для них «правилом життя», адже францисканське життя у всіх його проявах зроджується із «слухання святої Євангелії».

Наслідування Христа, за словами Святішого Отця, насамперед, повинно відзначатись братерством, що є даром, який треба приймати з вдячністю. Він закликав конвентуальних францисканців живити братерство «духом святої молитви та відданості», таким чином, братерське життя в спільноті стане пророцтвом у Церкві та світі, школою спільності, яку потрібно практикувати за прикладом святого Франциска, в дусі любові й послуху».

Бути меншими за прикладом Христа

Папа Франциск наголосив, що другою характерною рисою життя францисканців є применшення. Це «важкий вибір, адже він суперечить логіці світу, яка за всяку ціну шукає успіху, прагне займати перші місця, прагне панування. А святий Франциск просить бути меншими за прикладом Ісуса, Який не прийшов, щоб Йому служили, але щоб служити».

Святіший Отець побажав Братам Меншим Конвентуальним, щоб їхнім єдиним прагненням було служіння одні одним, щоб вони були знаряддям прощення й милосердя. Папа підкреслив, що немає миру «без примирення, без прощення, баз милосердя» і тільки ті, що мають «примирене серце», можуть бути «міністрами» милосердя та «будівничими миру».

Кілька слів про Конвентуальних Францисканців у світі та в Україні

Історія Братів Менших має за собою понад вісім століть. Офіційною датою заснування Ордену Братів Менших є дата затвердження перших правил, здійснене Папою Інокентієм ІІІ 1209 року на прохання святого Франциска з Ассізі. Назва «конвентуальні» зродилася внаслідок того, що деякі спільноти братів почали переходити з околиць міст до самих міст, будуючи там монастирі-конвенти. Орден Братів Менших Конвентуальних у світі розподілений на 7 регіональних округів, званих «Цетусами». У складі Цетусу Східної Європи діє Провінційна Делегатура в Україні, яка є частиною Провінції святого Антонія Падуанського і блаженного Якова Стрепи з центром у Кракові. В склад цієї Делегатури входить п’ять монастирів: у Львові, Борисполі, Більшівцях на Івано-Франківщині, Кременчуці і Мацьківцях на Хмельниччині.