Папа до черниць: милосердя до бідних будує Церкву
  • Пон, 11/10/2021 - 19:23
Звертаючись до учасниць Генеральної Капітули Згромадження Сестер Милосердя, Папа Франциск закликав їх наслідувати святих сестер Марту і Марію з Витанії в дбайливості та слуханні.

У понеділок, 11 жовтня 2021 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасниць 21-ї Генеральної Капітули Згромадження Сестер Милосердя. Воно було засноване на початку ХІХ століття у Франції святою Жанною-Антідою Тюде, а сьогодні понад дві тисячі сестер служать у тридцятці країн Європи, Азії, Африки та Америки.

Молитовний супровід Синоду

В контексті того, що ця Генеральна Капітула збіглася з початком першого етапу XVI Асамблеї Синоду Єпископів, Папа Франциск подякував черницям за їхній молитовний супровід цього синодального шляху. Він зазначив, що зусилля Церкви, спрямовані на зростання в синодальності є вагомою спонукою також і для інститутів богопосвяченого життя. «Ви, черниці, є незамінною присутністю у великій подорожуючій спільноті, якою є Церква», – підкреслив Святіший Отець, додаючи, що черниці уподібнюються до євангельських жінок, які, разом з апостолами, супроводжували Господа дорогами Галилеї, Самарії та Юдеї (пор. Лк 8, 1-3). «Мені сподобалося те, що сказала попередня генеральна настоятелька: "Я повертаюся на вулицю": це прекрасно, бути з людьми. Мені приємно уявляти, що ви освячуєтеся, ставши продовженням тієї жіночої присутності, яка супроводила з Ісуса та Дванадцятьох, поділяючи місію та роблячи свій особливий внесок».

 

Дві Христові учениці

Покликаючись на назву Згромадження Сестер Милосердя, Наступник святого Петра заохотив їх замислитися над тим, яким повинен бути їхній унікальний внесок у згаданий синодальний процес. Він додав, що відповідь на це запитання випливає вже з теми їхньої Генеральної Капітули: «Вирушити з Витанії, наслідуючи Марту в турботливості та Марію в слуханні». Папа зауважив, що, як показано в Євангеліях, ці дві жінки відіграли дуже важливу роль у житті Ісуса та його учнів. «Це підтверджує, – додав він, – що ви, насамперед, як жінки та як охрищені, тобто Христові учні, є живою присутністю у Церкві, беручи участь у сопричасті та місії. Ми ніколи не повинні забувати те, що є основою: Хрищення. Бо саме в ньому – коріння усього. З цього коріння Бог виростив у вас богопосвячене життя, згідно з харизмою святої Жанни-Антіди».

Милосердя – дорога Христа

Єпископ Риму зазначив, що два слова, які містить тема Генеральної Капітули Сестер Милосердя – “турботливість” і “слухання” – повинні заохочувати черниць наслідувати приклад святих сестер Марти та Марії з Витанії, піклуючись про бідних та слухаючи бідних. У цьому Сестри Милосердя, як підкреслив, є вчителями, але не на словах, а на ділі, бо багато їхніх сестер провели своє життя «в турботливості й слуханні поруч з літніми, хворими, марґіналізованими; поруч з найменшими, останніми з ніжністю та співчуттям Бога». «Це будує Церкву, – наголосив він, – і допомагає їй прямувати дорогою Христа, яка є дорогою милосердя».