Папа до черниць: нехай ваше служіння буде наповнене материнським теплом
  • Птн, 26/05/2023 - 10:13
Зустрічаючись учасницями Генеральної Капітули Згромадження Малих Місіонерок Любові, Святіший Отець закликав їх плекати єдність з Христом, ділячись з іншими Божою любов’ю, яка, завдяки материнській ніжності, робить людину вільною.

25 травня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції учасниць Генеральної Капітули Згромадження Малих Місіонерок Любові. У своєму слові він пригадав про засновника Згромадження – святого Луїджі Оріоне, який закликав втілювати з материнським духом милосердну дію Бога і Церкви. «Для здійснення цього він згодом вказав на три основні шляхи: єдність з Ісусом, близькість до своїх братів і сестер і активність у служінні», – зауважив Святіший Отець, зосереджуючись на цих трьох аспектах.

Єдність з Богом як запорука ділення своєю вірою

Папа наголосив, що єдність з Христом має бути коренем будь-якої діяльності. Йдеться про те, щоб засвоїти спосіб життя Ісуса, дедалі більше дозволяючи Йому діяти в нас, віддаючись Йому, поки ми не зможемо сказати, як святий Павло: «Живу вже не я, а живе Христос у мені» (Гал. 2,20). «Тому завжди дозволяйте передусім, щоби вас підкорив Господь, Його жива присутність в Євхаристії, у Його Слові, у вас самих завдяки Святому Духу. Пам’ятайте, що, як матері, найбільший дар, який ви можете дати дітям, які довірені вам Богом, – це передати їм свою ніжну та палку любов до Ісуса, навчити їх любити і пізнавати Його так, як ви знаєте і любите Його, і зробити їх співучасниками вашої віри в Нього», – закликав Святіший Отець.

 

Світло внутрішнього вогню любові

Говорячи про близькість до братів і сестер, Папа вказав на слова Христа, Який мовив: «Усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших – ви мені зробили» (Мт. 25,40). Таким чином, служіння іншим можна переживати як зустріч з Богом, оживлену Його любов’ю. «Ми добре знаємо, що шматок хліба, яким ділишся з усмішкою, кращий за страву, хоч і вишукану, але приправлену холодним ставленням і вбогу на любов. Нехай ваші оселі та місця служіння будуть наповнені материнським теплом! Як казав отець Оріоне: нехай кожен зможе зігрітися і просвітитися “полум'ям, яке горить у вашому серці, і світлом вашого внутрішнього вогню”», – зазначив Святіший Отець.

Материнське служіння ближнім

Третє доручення святого Луїджі Оріоне стосувалося його заохочення до наполегливого служіння для найбільш потребуючих, зі співчуттям, креативністю та милосердям, стаючи для них добрими матерями. «Мати ніколи не опускає руки перед потребами своїх дітей: вона ніколи не дозволяє, щоб їм забракло уваги, несподіванок, ніжності і навіть необхідних докорів; вона вміє винаходити несподівані рішення та засоби навіть перед обличчям складних ситуацій чи нерозуміння інших: це тому, що мати любить, а любов робить людину вільною та творчою!» – зауважив Папа Франциск. За його словами, Христос та Мати-Церва дають приклад любові до всіх. Відтак Святіший Отець додав, що наслідуючи цей приклад любові, черниці Згромадження Малих Місіонерок Любові можуть принести радість і надію багатьом людям, будучи прикладом, зокрема, для молоді.