Папа до чилійської молоді: «Що Христос зробив би на моєму місці?»
  • Чтв, 18/01/2018 - 14:51

Без з’єднання з Ісусом потопимо свої мрії. На це, користуючись метафорою інтернету, звернув увагу Папа Франциск, зустрічаючись у середу, 17 січня 2018 р., з чилійською молоддю, закликаючи її бути головними дійовими особами історії, заохочуючи, згідно з повчаннями святого Альберто Уртадо, ставити перед собою запитання: «Що Христос зробив би на моєму місці?».

Зустріч відбулася в столичному Марійському санктуарії Майпу, спорудженому на честь Пречистої Діви з гори Кармель на місці, де 200 років тому чилійські війська здобули вирішальну перемогу в боротьбі за незалежність.

Вислухавши вітальне слово представника молоді, Святіший Отець підкреслив, що Бог вкладає у серця юнаків і дівчат «мрії про свободу, радість і краще майбутнє», прагнення «бути активним учасниками перемін». Віра, за його словами, викликає в молоді почуття пригоди, але молодь любить пригоди й виклики, адже молоді люди є «неспокійними, шукачами й ідеалістами». Дорослі ж кажуть, що вони, мовляв, скоро дозріють, чи, ще гірше, корумпуються, так, ніби бути зрілим означає «погодитися на несправедливість, повірити, що нічого не можемо зробити, що все завжди було таким».

«Зважаючи на всю дійсність молоді, я забажав провести цього року синод, а перед синодом – зустріч молоді, аби вони почували себе й були головними дійовими особами в серці Церкви, щоб допомогти нам зробити так, щоб Церква мала молоде обличчя, не шляхом застосування омолоджуючих кремів, але щоб з глибини свого серця вона приймала виклики своїх дітей, аби одного дня змогти ставати якнайвірнішою Євангелію. Як же ж Чилійська Церква потребує вас, аби нас сколихнути й допомогти бути ближчими до Ісуса!» – наголосив Папа.

Святіший Отець звернув увагу на те, наскільки для сьогоднішньої молодої людини важливо завжди бути з’єднаною з інтернетом, мати завжди заряджену батарею у своєму смартфоні. Без цього вона почувається поза світом, дезорієнтованою, має поганий настрій. З вірою, за його словами, діється те саме, й коли «залишаємося без цього “з’єднання”, яке оживляє наші мрії, то серце починає втрачати сили».

«Без з’єднання з Ісусом потонуть ідеї, мрії та віра, будемо в поганому настрої. З головних дійових осіб, якими ми є і якими бажаємо бути, можемо дійти до того, щоб думати, ніби робити або не робити щось – це одне й те ж саме», – сказав Наступник святого Петра, зауважуючи, що йому стає тривожно, коли «втративши “сигнал”, чимало з вас думають, що вже не мають що дати іншим і залишаються немов загублені». «Ніколи не думай, що не маєш що дати, або що нікого не потребуєш!» – закликав він.

Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що чилійська молодь має перед собою приклад для наслідування. Він говорив про священика-єзуїта святого Альберто Уртадо, який мав золоте правило для того, щоби зберегти радість у своєму серці. Тому Папа заохотив юнаків і дівчат повторити ці слова і запам’ятати, немов пароль:

«Пароль Уртато був дуже простим. Якщо хочете зробити мені приємність, занотуйте його на своїх смартфонах. Він запитував: “Що на моєму місці зробив би Христос?”. У школі, в університеті, на вулиці, вдома, серед друзів, на роботі, перед обличчям тих, які займаються цькуванням: “Що Христос зробив би на моєму місці?”. Коли йдете на танці, займаєтеся спортом чи йдете на стадіон: “Що Христос зробив би на моєму місці?”. Це пароль і заряд для того, аби запалити своє серце, запалити віру та іскру в своїх очах. Ось що означає бути головними дійовими особами історії».

Отож, Папа заохочує молодь бути сміливою та ризикувати. «Дорогі друзі, дорога молоде, – сказав він, – завжди будьте молоддю-самарянином, що ніколи не залишає людину лежати на узбіччі. Будьте юнаками й дівчатами киринейцями, допомагаючи Христові нести Його хрест і розділяючи страждання ближніх. Будьте як Закхей, який перемінив своє серце матеріаліста в солідарне. Будьте як молода Магдалина, ревна шукачка любові, яка лише в Ісуса знаходить відповіді, яких потребує».

«Врешті, – підсумував Святіший Отець, – майте готовність нашої Матері, першої учениці, з радістю співати та чинити Божу волю».