Папа до душпастирів Таїланду: відображайте погляд, що перемінює
  • Птн, 22/11/2019 - 11:07

Під час зустрічі із священиками, богопосвяченими особами, семінаристами й катехитами Таїланду Святіший Отець вказав на важливість дякувати тим, хто сприяв їхньому покликанню, та закликав їх звіщати Євангеліє в спосіб, близький місцевим мешканцям.

У п’ятницю, 22 листопада 2019 р., Папа Франциск прибув до парафіяльного храму святого Петра на околиці Бангкоку, де зустрівся з місцевими священиками, богопосвяченими особами, семінаристами й катехитами. Після привітального слова єпископа Йозефа Прадхана Шрідарунсіла, відповідального за богопосвячених осіб, прозвучало свідчення Бенедетти, постулянтки Згромадження Місіонерок Пресвятої Марії, відомих як сестри-ксаверіянки. Бенедетта розповіла про свій духовний шлях у християнській вірі, що розпочався із споглядання обличчя статуї Пречистої Діви Марії в одному з католицьких храмів. Зустріч завершилася проказуванням молитви за покликання, яку Святіший Отець приготував до цієї нагоди.

Пам’ятати про тих, хто породив нас в любові з Христом

Звертаючись до присутніх і посилаючись на свідчення постулянтки Бенедетти, Папа Франциск висловив вдячність усім богопосвяченим особам, що принесли плоди завдяки своєму мовчазному свідченню вірності й щоденної самовідданості та були здатними породжувати життя. Святіший Отець закликав вірних пам’ятати про катехитів та богопосвячених осіб літнього віку, «які породили нас у любові та приязні з Христом». Він вказав на важливість дякувати тим, хто на шляху нашого покликання допоміг розпізнати полум’я Святого Духа. Тільки усвідомлюючи любов, самовідданість, прощення й довіру інших і висловлюючи вдячність за все це, «дозволимо Духові дарувати нам духовну свіжість, здатну відновити наше життя та місію». Папа закликав присутніх бути людьми, які допомагають зродити нове життя, яке дарує Господь.   

Ділитися радістю християнського життя

Посилаючись на свідчення Бенедетти, Вселенський Архиєрей підкреслив, що її покликання зродили «не слова, абстрактні ідеї чи холодні міркування», а прекрасний погляд Матері Божої, статую Якої вона побачила в храмі. Він вказав на важливість того, аби пробуджувати до краси, до захоплення, що здатне відкрити нові горизонти й породжувати нові запитання. «Богопосвячене життя, яке нездатне відкритись на несподіванку, є життям тільки наполовину», – зазначив Папа, і додав: «Господь не послав нас у світ, аби ми нав’язували людям обов’язки, або накладали важчі тягарі до тих, які вони мають, а для того, аби розділяти радість, прекрасний, новий і несподіваний горизонт».

Погляд, що перемінює

В цьому контексті Святіший Отець зазначив, що не потрібно боятися дедалі більше інкультуровувати Євангеліє, шукаючи нові форми звіщення Божого слова, здатного пробудити бажання пізнати Господа.

Наступник святого Петра підкреслив, що, готуючись до Апостольської подорожі до Таїланду, він з деяким болем прочитав, що для багатьох мешканців країни християнство – це віра чужинців, віра іноземців. Він наголосив, що це повинно спонукати до того, аби шукати нові шляхи звіщення віри, щоб Євангеліє зазвучало під музику, рідну для місцевих мешканців, «спонукаючи душі наших братів вібрувати тією красою, яка запалила наші серця».

Папа закликав присутніх молитися за це до Матері Божої, погляд Якої зародив покликання у Бенедетти. Погляд Пречистої Діви Марії, за його словами, спонукає нас звернути увагу на погляд Христа, що ламає всі схеми й упередження і там, де інші бачать грішника, злочинця і, навіть, зрадника, Він здатний побачити апостолів. «Це краса, яку Його погляд закликає нас звіщати, – додав він, – погляд, що перемінює і виявляє найкраще в інших».

Християнин вбачає в кожній людині брата

Наступник святого Петра зазначив, що християнин вбачає в кожній людині «не сироту, не покинутого, відкиненого чи приниженого», а брата, відкупленого Христом. «Це означає бути християнами!», – наголосив він, висловлюючи свою підтримку всім тим, хто щодня присвячує своє життя служінню Христові в ближніх, стаючи таким чином, конкретним свідченням живого й діяльного милосердя Господа, знаком Божого помазання.

Без молитви місія втрачає сенс і силу

Торкаючись теми молитви в житті місіонерів, Святіший Отець вказав на приклад багатьох бабусь і дідусів, що, часто виконували свої щоденні справи, тримаючи в руках вервицю. Молячись під час виконання буденних справ, дозволяємо Богові увійти в наше життя. «Важливо, аби сьогодні Церква звіщала Євангеліє всім, – наголосив він, –в кожному місці, за всіх обставин, без зволікання й страху».  

Натхнення для ревності в служінні

На завершення Папа Франциск, цитуючи святого Павла VI зазначив, що одним з найбільших ворогів євангелізації є брак ревності, відсутність запалу.  За словами Папи, чернець, черниця, священик і катехит черпають своє натхнення із зустрічі з Христом і ближніми. «Також і нам, – наголосив він, – потрібен той простір, в якому можемо повернутися до джерел, аби напитись життєдайної води. Занурені в тисячі занять, завжди шукаймо простору, аби в молитві пригадати собі, що Господь вже спас світ і що ми запрошені разом з Ним вчинити відчутним це спасіння».