Папа до капуцинів: справжня велич – це стати малим та слугою
  • Птн, 14/09/2018 - 17:41

Думками про «меншість» як стиль життя у капуцинських спільнотах, про справжню велич богопосвячених осіб, про братерство та потребу близькості до людей, зокрема, до бідних та потребуючих, поділився Папа Франциск з учасниками Генеральної Капітули Ордену Братів Менших Капуцинів

«Я радію з приводу цієї зустрічі, яка дозволяє мені вас особисто привітати з нагоди вашої Генеральної Капітули», – читаємо у промові, яку Папа Франциск приготував з нагоди зустрічі у п’ятницю, 14 вересня 2018 р., з учасниками Генеральної Капітули Ордену Братів Менших Капуцинів, що триває у Римі від 27 серпня до 16 вересня і має на меті, окрім вибору нової Головної Управи, звернути особливу учасників на Ratio Formationis Ordinis, важливий документ, що окреслює виховання богопосвяченої особи в дусі Євангелія.

За прикладом святого Франциска

Приймаючи делегатів із капуцинських провінцій в усьому світі на аудієнції в апостольському палаці у Ватикані, Святіший Отець вручив їм заздалегідь приготовану промову та поділився з ними деякими думками, промовляючи експромтом.

«Йдучи слідами Божественного Учителя та наслідуючи приклад святого Франциска, який, зустрічаючи прокажених, навчився покори та служіння, намагайтесь переживати ваші стосунки та чернечу діяльність у дусі безкорисливості, покори та лагідності», – заохочує Глава Католицької Церкви у заздалегідь приготованому слові, вказуючи на те, що, таким чином, конкретними та щоденними вчинками вони зможуть здійснити оту «меншість», якою характеризуються послідовники святого Франциска.

«Меншість» як стиль життя

На переконання Папи, ця «меншість» є цінним та дуже необхідним даром для Церкви та людства нашого часу. Покора та простота є стилем Господа Бога; і саме ці характерні ознаки поведінки повинні бути присутніми у житті та діяльності всіх християн. «Справжня велич – це стати малим та слугою», – підкреслив Святіший Отець, додавши, що із цією «меншістю» у серці та у щоденному житті, члени Ордену підтримують Церкву в її євангелізаційній місії, особливо через великодушне апостольське служіння серед людей різних народів та культур, зокрема, серед бідних та страждаючих. Вселенський Архиєрей побажав, щоб жодні труднощі, серед яких зменшення покликань до богопосвяченого життя у деяких частинах світу, не знеохочували членів Ордену й далі з відновленою надією та довірою у Божу допомогу продовжувати цю їхню важливу апостольську місію.

Будьте вчителями молитви

«Наш час виявляє знаки духовного й морального занепаду, зумовленого втратою надійних та утішливих посилань на віри. Як же ж сильно сьогодні люди потребують бути прийнятими, вислуханими, освітленими любов’ю!» – наголошує Єпископ Риму, вказуючи при цьому на велику традицію у звичайній близькості до людей, у занурення в їхніх конкретних проблемах, у духовному проводові та звершенні Святого Таїнства Примирення, якою відзначаються капуцини. Папа побажав, щоб члени Ордену завжди були учителями молитви та розвивали міцну духовність, адже, таким чином, вони зможуть бути видимим вірогідними Божими свідками.

Управління земними добрами та єдність

У цій перспективі також і прозоре та професійне управління земними добрами є образом правдивої родини, яка прямує вперед у співвідповідальності та солідарності між своїми членами та в ставленні до бідних. Іншим важливим аспектом життя капуцинських спільнот, на який вказав Святіший Отець, була єдність. За його словами, єдність та сопричастя здійснюються у спільнотах через присвячення значного часу на слухання та діалог, зміцнюючи братерське розпізнавання.

Свідки Ордену та ідентичність

Далі Папа пригадав про численних сміливих свідків Ісуса Христа та Його Євангелія, яких дав Церкві Орден Братів Менших Капуцинів, чимало з яких проголошено святими та блаженними. «Їхня святість потверджує плідність вашої харизми та виявляє знаки вашої ідентичності: повна посвята Богові аж до мучеництва, там, де воно необхідне, просте життя між людьми, чуйність стосовно бідних, духовний супровід. Ваша харизматична ідентичність, збагачена культурною різноманітністю вашої чернечої Родини, є більше, ніж будь-коли вартісною та привабливою пропозицією для багатьох молодих людей світу, які шукають справжність і сутнісність», – наголосив Вселенський Архиєрей, висловлюючи побажання, щоб братерство у капуцинських спільнотах засіяло немов визначальний елемент, який окреслює посвячене Богові життя, спонукаючи до постійного шукання зустрічі між братами та з усіма тими, які спраглі милосердної любові.