Папа до католицьких журналістів: Потрібні медіа, що будують мости й захищають життя
  • Срд, 01/07/2020 - 12:13

Глава Католицької Церкви написав послання учасникам Конференції Католицьких Медіа в США, заохочуючи використати досвід, набутий у контексті пандемії та старатися дивитися на світ очима Святого Духа, погляд якого допомагає долати недуги расизму, несправедливості та байдужості.

«Ми потребуємо медіа, здатних будувати мости, захищати життя та валити видимі та невидимі стіни, що заважають щирому діалогові та справжній комунікації між людьми та спільнотами», – читаємо у посланні, яке Папа Франциск скерував до учасників «віртуальної» Конференції Католицьких Медіа, організованої Асоціацією Католицької Преси США та Канади, що відбувається від 30 червня до 2 липня 2020 року.

«Цього року вперше в історії Асоціація Католицької Преси проводить свою щорічну конференцію у віртуальний спосіб через теперішню ситуацію в охороні здоров’я. Дозвольте мені, насамперед, висловити мою близькість тим, які постраждали від вірусу та тим, які навіть ризикуючи власним життям, не щадили себе й далі не щадять, допомагаючи нашим братам і сестрам в хвилинах потреби», – пише Святіший Отець.

На служінні єдності

Зупинившись на темі, обраній для цьогорічної конференції «Together While Apart» (Разом, хоч і відособлено), Глава Католицької Церкви зауважив, що вона красномовно виражає почуття єдності, що «парадоксально вийшло на яв із досвіду соціальної дистанції, накладеної пандемією». За його словами, через пандемію всі ми мали можливість переконатися в істинності того, про що йшлося в торішньому посланні на Всесвітній день суспільних комунікацій, зосередженому на запрошенні святого Павла бути одні одним членами того самого тіла. «У дійсності, – пояснив він, – досвід цих останніх місяців показав, наскільки важливою є місія медіа для того, щоб зберігати єдність між людьми, скорочуючи відстані, надаючи необхідну інформацію та відкриваючи уми та серця на істину».

Саме це усвідомлення, за словами Папи, привело до створення перших католицьких газет у Північній Америці, які знаходили підтримку з боку пастирів Церкви. «Сьогодні, як і тоді, наші громади потребують газет, радіо, телебачення та соціальних медіа, щоби ділитися, спілкуватися, інформувати та єднати», – наголосив він.

Єдність серед розмаїття

Як зауважив Святіший Отець, ідеал єдності в розмаїтті, вміщений у гаслі Сполучених Штатів «E pluribus unum», повинен бути джерелом натхнення в служінні, яке католицькі журналісти надають спільному добру. Потреба в цьому особливо відчувається в наш час, позначений конфліктами й поляризацією.

«Ми потребуємо медіа, здатних будувати мости, захищати життя та валити видимі та невидимі стіни, що заважають щирому діалогові та справжній комунікації між людьми та спільнотами. Потребуємо медіа, які можуть допомогти людям, насамперед, молоді, відрізнити добро від зла, опрацювати правильні судження, що ґрунтуються на чіткому й безсторонньому представленні фактів, зрозуміти важливість заанґажування на користь справедливості, соціальної згоди та пошани до спільного дому», –наголосив Папа, просячи журналістів «бути знаком єдності». Бо хоч медіа можуть бути великими й малими, це «не ті критерії, які важливі у Церкві», в якій всі охрищені є членами одного тіла.

Поглядом Святого Духа

Врешті, Єпископ Риму звернув увагу на те, що комунікація виходить за межі професійних здібностей. Щоби бути «справжнім комунікатором», слід повністю посвятитися добробутові інших на всіх рівнях: від добра особи до добра людського роду. Й неможливо по-справжньому комунікувати, «не залучившись особисто», коли «особисто не свідчимо про істину послання, яке передаємо». «Остаточним джерелом кожної комунікації є життя триєдиного Бога, Який ділиться з нами багатством Свого божественного життя та просить нас, у свою чергу, передавати цей дар іншим, єднаючись у служінні Його істині», – зазначено в посланні.

Призиваючи дари Святого Духа на учасників конференції, Глава Католицької Церкви підкреслив, що лише Його погляд дає нам змогу «не заплющувати очі на тих, які страждають і шукати справжнє добро всіх». Лише такий погляд дозволяє «ефективно працювати для того, щоби здолати недуги расизму, несправедливості та байдужості», які спотворюють обличчя людства. «Нехай же там, де наш світ надто часто промовляє прикметниками та прислівниками, християнські комунікатори зуміють говорити іменниками, які визнають та підтримують мовчазні вимоги істини та сприяють людській гідності. Там, де світ бачить конфлікти й поділ, дивіться на страждання та бідних, аби надати голос вимогам наших братів і сестер, які потребують милосердя та зрозуміння», – побажав Папа.