Папа до Лицарів Колумба: знак Божої любові для переслідуваних і скитальців
  • Втр, 11/02/2020 - 13:32

Вдячність членам Ордену за те, що вбачають у переслідуваних братах і сестрах своїх ближніх і за внесок у долання глобалізації байдужості. Так можна підсумувати коротку промову Папи Франциска, з якою він звернувся до членів Адміністративної Ради Лицарів Колумба, приймаючи їх у понеділок, 10 лютого 2020 року. Перед цією зустріччю Святіший Отець мав також приватну розмову з Верховним Лицарем Карлом Андерсоном. Особливістю їхнього цьогорічного паломництва до Риму є сторіччя діяльності у Вічному Місті.

Вірність ідеалам засновника

Своє слово Папа Франциск розпочав саме зі згадки про великодушну відповідь Лицарів Колумба на запрошення Папи Венедикта XV, який попросив їх «подбати про гуманітарні потреби молоді й інших верств населення Риму» в контексті повоєнного періоду по завершенні першої світової війни.

«Лицарі великодушно відповіли, – мовив він, – засновуючи спортивні осередки для молоді, які швидко переросли в місця освіти, катехизації, роздавання продовольства й інших основних благ, дуже необхідних у цьому періоді. Таким чином, ваш Орден виявився вірним ідеалові засновника праведного Слуги Божого Майкла Маꥳвні, який черпав натхнення з принципів християнської любові та братерства, щоби допомагати найбільш потребуючим».

Знак Божого милосердя для ближніх

Далі Глава Католицької Церкви зауважив, що сьогодні Лицарі Колумба здійснюють своє діло «євангельського милосердя та братерства» в різних сферах. Зокрема, через «вірне свідчення на користь сакральності та гідності людського життя». Це переконання, за його словами, спонукало їх «матеріально і духовно» підтримувати християнські спільноти Близького Сходу. «Дякую вам за те, – сказав Папа, – що вбачаєте в братові та сестрі з цього регіону, переслідуваних чи скитальцях, свого ближнього, для якого ви є знаком безмежної Божої любові».

Безумовна пошана до Наступника святого Петра

Врешті, Святіший Отець не оминув увагою того факту, що від свого заснування Лицарі Колумба виявляють безумовну відданість Наступникові святого Петра. Підтвердженням цього є, зокрема, створення фонду «Vicarius Christi», як також учать в різних проектах дбання Папи про всі Церкви та в його «загальній місії милосердної любові».

«В нашому світі, позначеному поділами й нерівністю, ваші великодушні зусилля на служінні всім потребуючим, дає, особливо молоді, важливі спонуки для того, щоби долати глобалізацію байдужості та разом будувати справедливіше та більш інклюзивне суспільство», – наголосив Папа Франциск.

Лицарі Колумба в світі та в Україні

Добродійна католицька організація «Лицарі Колумба», до якої належать чоловіки-католики, заснована 1882 року в США Слугою Божим отцем Майклом Маꥳвні, нараховує понад 2 мільйони членів в усьому світі, розвиваючи дуже активне соціальне служіння та харитативну діяльність. Найбільше членів організація нараховує у США, Канаді, Мексиці та на Філіппінах. До фундації належать також і українські відділи, які вже багато десятиріч діють при численних греко-католицьких парафіях США і Канади.

Протягом останніх років «Лицарі Колумба» започаткували свою діяльність також і в Україні. Ця ініціатива належить світлої пам’яті Блаженнішому Любомиру Гузару, який ще 2006 року запросив лицарів до України. Її підтримав теперішній Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, зустрічаючись 2011 року з Найвищим Лицарем Карлом Андерсоном. З боку Римо-Католицької Церкви в Україні ініціативу підтримав архиєпископ-митрополит Львівський Мєчислав Мокшицький. Саме згадані два ієрархи 2012 року стали першими членами Ордену в Україні, де станом на сьогодні вже діють 30 спільнот при католицьких парафіях двох обрядів. Під час загального з’їзду 2018 року було створено Національну юрисдицію.