Папа до медсестер, медбратів і акушерів: Дякую вам за служіння людству!
  • Втр, 12/05/2020 - 17:45

У своєму Посланні з нагоди Міжнародного дня медичної сестри Святіший Отець вказує на цінність праці молодших медпрацівників, що особливо виявилася в цей час пандемії, та закликає уряди країн більше інвестувати в їхню підтримку та освіту.

«В цей історичний момент, позначений світовою кризою в охороні здоров’я, спричиненою пандемією Covid-19, ми усвідомили наскільки важливу роль відіграють медсестри, а також акушерки», – наголошує Папа Франциск у своєму Посланні з нагоди Міжнародного дня медичної сестри, опублікованому у вівторок, 12 травня 2020 року. Святіший Отець нагадує, що цей день відзначається в контексті Міжнародного року медсестри та акушерки, проголошеного Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Датою Міжнародного дня медичної сестри обрано день народження засновниці медсестринської справи Флоренс Найтінґейл, що народилася 200 років тому, 12 травня 1820 року. 

Свідчення жертовності

“Щодня ми бачимо свідчення мужності й жертовності медичних працівників, зокрема медсестер та медбратів, які з професійністю, самопожертвою, почуттям відповідальності та любов'ю до інших допомагають людям, ураженим вірусом, навіть ризикуючи своїм власним здоров’ям.”

– підкреслює Наступник святого Петра, додаючи, що доказом цього є той факт, що, на жаль, багато медичних працівників загинуло, здійснюючи своє служіння. «Я молюсь за них, – Господь знає кожного на ім’я, – пише Папа, – і за всіх жертв цієї епідемії. Нехай Воскреслий Господь дарує всім світло Небес, а їхнім сім’ям – розраду віри».

Добрі Самаряни

Вселенський Архиєрей зазначає, що медсестри завжди відігравали центральну роль в охороні здоров'я. Щодня, перебуваючи з хворими, вони досвідчують травму, яку у житті людини спричиняють страждання. Медсестри й медбрати, за його словами, – це люди, які відповіли «так» на покликання бути Добрими Самарянами, що беруть на себе відповідальність за життя та рани інших. Вони є хранителями та служителями життя, що, лікуючи, вселяють мужність, надію та довіру.

Слухання та увага 

Звертаючись до медсестер та медбратів, Святіший Отець нагадує, що їхнім професіоналізмом керує моральна відповідальність, яка не зводиться до науково-технічних знань, але яку постійно надихають людські та гуманізуючі стосунки з пацієнтом. Він підкреслює важливість слухання в їхній праці, спрямованого на розуміння потреб конкретного пацієнта на певному етапі його життя. Унікальність кожної ситуації, за його словами, вимагає не тільки виконання протоколу, але й здатності розпізнавати проблеми й приділяти увагу окремій людині, що вимагає великих і постійних зусиль. 

Супровід у вирішальних моментах життя 

Наступник святого Петра наголошує, що молодші медпрацівники, включаючи акушерок, перебувають поруч з людьми у вирішальні моменти їхнього життя, – в народженні та смерті, хворобі та оздоровленні, – аби допомогти їм подолати найтравматичніші ситуації. «Іноді, ви опиняєтеся поруч з тими, що вмирають, даруючи їм підтримку й полегшення в останні моменти», – підкреслює Папа, додаючи, що завдяки своїй відданості вони належать до «святих по сусідству».

“Ви – образ Церкви, як “польового госпіталю”, що виконує місію Ісуса Христа, Який наближався та зцілював людей, що страждали від усякого зла, та схилився, щоб вмити ноги своїм учням. Дякую вам за ваше служіння людству!”

– читаємо в Посланні.  

Здоров’я – первинне спільне добро

Папа Франциск зазначає, що в багатьох країнах пандемія виявила багато недоліків у галузі охорони здоров'я. В цьому контексті він звертається до Глав держав і урядів із закликом інвестувати в здоров'я як у первинне загальне добро, покращуючи медичні установи та приймаючи на роботу більше медсестер, аби, таким чином, кожному гарантувати гідне лікування. Святіший Отець вказує на необхідність діяльного визнання важливості професії молодшого медперсоналу в догляді за пацієнтами, в надзвичайних ситуаціях, у профілактиці захворювань, зміцненні здоров’я та в допомозі сім'ї, громаді й школі.

Інвестувати в медсестер – це інвестувати в здоров’я суспільства 

«Медбрати й медсестри, а також акушерки, – наголошує Вселенський Архиєрей, – мають право і заслуговують на те, аби їх більше цінували й залучали в процеси, що впливають на здоров'я людей та спільноти». Доведено, що інвестувати в них означає покращувати результати догляду та загального стану здоров'я. Тому, як зазначає Папа, «необхідно розширювати їхній професійний профіль, забезпечуючи їх відповідними науковими, людськими, психологічними та духовними засобами для навчання; а також покращувати умови праці та гарантувати їхні права, щоб вони могли виконувати своє служіння в повній гідності».

Звертаючись, зокрема, до акушерок, Папа Франциск наголосив, що їхня праця – одна з найблагородніших, бо вони безпосередньо служать життю і материнству. 

Молитва й благословення Папи

«Дорогі медбрати, дорогі медсестри й акушери, – наголошує на завершення Святіший Отець, – нехай відзначення цього Дня приверне увагу до гідності вашої праці, задля здоров’я всього суспільства. Запевняю вас і ваші родини у своїх молитвах і уділяю вам Апостольське благословення».