Папа до онкологів: Шанувати цінність кожної людини й протистояти культурі смерті
  • Втр, 03/09/2019 - 13:51

Сприяти взаєминам між різними сферами медицини, шанувати цінність кожної людини й протистояти культурі смерті – з цим закликом Святіший Отець звернувся до представників Італійської асоціації медичної онкології, приймаючи їх у Ватикані.

У понеділок, 2 вересня 2019 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції представників Італійської асоціації медичної онкології, діяльність якої спрямована на покращення діагностики й лікування онкологічних захворювань. Починаючи від 1973 року вона займається також науковими дослідженнями та питаннями запобігання, проводить курси підвищення кваліфікації лікарів  та інших медпрацівників, що працюють у сфері онкології.

Сприяти взаємостосункам задля спільного добра

Одне із завдань цієї асоціації полягає в налагодженні співпраці між лікарями різних спеціалізацій, установ та інституцій. У цьому контексті Святіший Отець зазначив, що в сучасному світі, де переважають тенденції до протиставлення в кожній сфері людського співіснування, дуже важливо сприяти взаємостосункам для того, щоб будувати спільне добро. Зазначивши, що серед присутніх на аудієнції були також і пацієнти, Папа наголосив, що це – «промовисте свідчення не тільки для світу медицини, але й для всього суспільства, що покликане відновитися в стилі солідарності й братерства».      

Наступник святого Петра зазначив, що незабаром Італійська асоціація медичної онкології проводитиме Національний конгрес, присвячений індивідуальному підходові до лікування кожного хворого. В цій перспективі, онкологія, стає онкологією милосердя, бо «прагнення втілити індивідуальний підхід до лікування вказує на увагу не тільки на хворобу, а на хворого та його характеристики».

Протистояти культурі смерті

Торкаючись теми евтаназії, Папа Франциск наголосив, що вона ґрунтується не на прагненні сприяти особистій свободі, як це може здаватися на перший погляд, а на утилітаристському баченні людської особи: якщо з медичної точки зору вона не має шансів на покращення, або уникнення болю, то її вважають непридатною, або розглядають з точки зору витрат. Натомість, зусилля, спрямовані на супровід хворих та їхніх родин на всіх етапах протікання хвороби, через відповідну паліативну опіку, сприяє створенню культури, що є уважнішою до цінності кожної людської особи. Святіший Отець закликав присутніх «не втрачати духа перед обличчям несприйняття, чи наполегливої пропозиції радикальних і поспішних рішень».  

Дбати про створіння, аби запобігати хворобам

Вселенський Архиєрей зазначив, що одне із завдань Італійської асоціації медичної онкології полягає в тому, аби сприяти усвідомленню важливості запобігання хворіб. Найкращий спосіб запобігання, за його словами, – це створення здорового середовища та стилю життя, що шанує людське тіло та його закони. Це залежить не тільки від особистого старання, але й від місць проживання: мешканці великих міст, наприклад, постійно піддаються стресові внаслідок шаленого ритму життя й забруднення повітря. Тому важливим питанням є також дбання про створіння. «Захист довкілля й боротьба проти онкологічних заварювань стають, таким чином, двома сторонами тієї ж проблеми, двома аспектами тієї самої боротьби цивілізації й людства», – додав Папа.

Христос – лікар, що зціляє людство

На завершення Наступник святого Петра закликав присутніх у своєму служінні хворим наслідувати Христа, що був «найбільшим Вчителем людяності». «Нехай Його постать, – наголосив він, – надихає хворих і допомагає їм віднайти сили не переривати зв’язки любові, жертвувати свої страждання за ближніх і підтримувати живою приязнь з Богом». Папа побажав також лікарям, щоб Христос, Якого Отець послав на землю, аби зцілити людство, надихав їх щедро трудитися задля добра інших і бути близькими до тих, хто страждає.