Папа до пасіоністів: Нові ситуації вимагають нових відповідей
  • Втр, 23/10/2018 - 09:59

На необхідність «креативної вірності» харизмі, наданій засновником вказав Святіший Отець, приймаючи представників Згромадження Страстей Ісуса Христа, що прибули з різних куточків світу.

В цю епоху змін, яка є, радше, «зміною епох», потрібно бути уважними на присутність і дію Святого Духа, відчитуючи знаки часу. Думками про це Папа Франциск поділився з учасниками Генеральної Капітули Згромадження Страстей Ісуса Христа, приймаючи їх у понеділок, 22 жовтня 2018 р. в Апостольському палаці у Ватикані.

Зустріч найвищого законодавчого органу отців пасіоністів відбувається у Римі від 6 до 27 жовтня. Її тема звучить: «Оновити нашу місію: вдячність, пророцтво, надія».

Школи молитви, щоб зустріти Бога

Саме ці три слова: «вдячність», «пророцтво» та «надія», стали відправною точкою роздумів Святішого Отця, який зауважив, що завданням Капітули є не лише обрати новий провід Згромадження, але й опрацювати новий шлях формування, «вкорінений у досвіді щоденного життя», та проаналізувати «душпастирську методологію праці з молодими поколіннями».

Посилаючись на гасло, яке засновник Згромадження святий Павло від хреста залишив своїм послідовникам: «Щоб Страсті Ісуса Христа завжди були в наших серцях», та на свідчення першого біографа, який про засновника писав: «Здається, що Всемогутній Бог обрав отця Паоло особливим чином для того, щоб навчати людей, як шукати Його в глибині власного серця», Папа нагадав пассіоністам про те, що бажанням основоположника було, аби їхні спільноти були «школами молитви, де можна пережити досвід Бога».

Бути служителями духовного зцілення

«Заохочую вас бути служителями духовного зцілення та примирення, дуже необхідних в сучасному світі, позначеному давніми та новим ранами», – сказав Папа, посилаючись на конституції Згромадження, які закликають ченців присвятити своє життя «євангелізації та ре-євангелізації народів, віддаючи перевагу найубогішим у найвіддаленіших місцях».

«Ваша близькість до людей, традиційним вираженням якої є народні місії, духовний провід і Таїнство Покаяння, є цінним свіченням, – додав Святіший Отець. – Церква потребує служителів, які промовлятимуть з лагідністю, вислуховуватимуть без осуду та прийматимуть з милосердям».

Вийти назовні: нові ситуації вимагають нових відповідей

За словами Наступника святого Петра, Церква відчуває спонуку виходити назовні та прямувати до «географічних і екзистенційних периферій». Тому старання переступати через нові кордони місії включає не лише «ступати на нові території, щоб нести туди Євангеліє», але також «ставити чоло новим викликам нашого часу, як міграція, секуляризація та цифровий світ», тобто, бути присутніми там, «де люди відчувають відсутність Бога, намагатися бути поруч з тими, які страждають».

«В цю епоху перемін, яка є, радше, зміною епохи, ви покликані бути уважними щодо присутності та дії Святого Духа, відчитуючи знаки часу. Нові ситуації вимагають нових відповідей […]. Креативна вірність вашій харизмі дасть вам змогу відповісти на потреби людей сьогодення, залишаючись близькими до страждаючого Христа, щоб нести Його присутність у світ, що страждає», – сказав Папа, зауваживши, що приклад святих і блаженних цієї чернечої родини свідчить про плідність цієї харизми, пропонуючи взірці для наслідування та джерело натхнення.