Папа до прочан з Краківської архидієцезії: Святий Іван Павло ІІ чуває над вами!
  • Срд, 10/10/2018 - 15:40

Папа Франциск зустрівся з вірними Краківської архидієцезії, що здійснили прощу до Риму в контексті сорокаріччя обрання свого земляка святого Івана Павла ІІ на Петровий престол

Особливій згадці про святого Папу Івана Павла ІІ була присвячена зустріч Святішого Отця Франциска з паломниками з Краківської архидієцезії в Польщі, що відбулася у середу, 10 жовтня 2018 р., в залі Павла VI у Ватикані.

Перед тим, як прибути на площу Святого Петра, де зібралися учасники загальної аудієнції, Папа зустрівся з духовенством, чернецтвом та мирянами з батьківщини Кароля Войтили, яких супроводили його наступники на Краківському престолі кардинал Станіслав Дзівіш і теперішній архиєпископ Марек Єндрашевскі. Проща була приурочена 40-й річниці обрання кардинала Войтили Наступником святого Петра.

Щедрі дари, почерпнуті зі скарбу віри й святості

«Святий Іван Павло ІІ збагатив вселенську Церкву великою повнотою дарів, які значною мірою успадкував зі скарбниці віри та святості вашої землі та вашої Церкви», – сказав Папа Франциск, зазначаючи, що від святих Кракова він навчився «безмежної посвяти Богові та великої чутливості щодо кожної людини», які виявляв протягом священичого, єпископського та папського служіння.

«Він отримав від Бога великий дар вміти відчитувати знаки часу в світлі Євангелія та подбав про те, щоби він приніс плоди для на користь свого і вашого народу, що серед різних випробувань ніколи не втрачав уповання на Бога та вірності власній культурі, вкоріненій у християнському дусі», – зазначив Святіший Отець.

Спадщина і виклик для сучасників

За словами теперішнього Наступника святого Петра, вірний згаданому корінню, Іван Павло ІІ дбав про те, щоб Церква виступала на захист невід’ємних прав людини, сім’ї та народів, «аби бути знаком миру, справедливості та цілісного розвитку для всього людського роду». Водночас, він завжди підкреслював «першість благодаті та слухняності Божій волі перед будь-якими людськими обрахунками».

«Ця багата спадщина, яку святий Іван Павло ІІ залишив нам, є для нас, особливо, для його земляків, викликом залишатися вірними Христові та з радісною посвятою відповідати на покликання до святості, з яким Господь звертається до кожного та кожної з нас, в нашій особливій особистій, родинній та суспільній ситуації», – сказав Папа Франциск, підсумовуючи: «Дорогі брати й сестри, святий Іван Павло ІІ не перестає чувати над Церквою, що в Кракові, яку він дуже любив! Він з неба супроводжує ваш шлях».