Папа до семінаристів: горе пастирям, які пасуть самих себе, а не стадо!
  • Чтв, 17/04/2014 - 00:11

14 квітня 2014 року Папа Франциск прийняв на аудієнції групу семінаристів і викладачів з Папського леаніанського колегіуму, розташованого в місті Ананьї, за 70 км від Риму.

Навчальний заклад був заснований в 1897 папою Левом ХІІІ. Сьогодні він є регіональною семінарією. Вона готує священнослужителів для єпархій регіону Лаціо, що знаходяться на південь від Риму і навколо Вічного міста. Тут навчаються понад 60 семінаристів. У Ватикан, на аудієнцію до Святішого Отця вони прибули пішки.

Папа похвалив семінаристів за відвагу і відзначив, що це паломництво - прекрасний символ їх "освітнього шляху, який потрібно пройти з ентузіазмом і наполегливістю, в любові до Христа і в братській згуртованості".

"Ви, дорогі семінаристи, готуєтеся не до певного ремесла, щоб стати працівниками якогось підприємства або бюрократичної установи", - нагадав Папа. Він побажав семінаристам ставати "пастирями на образ Ісуса, Доброго Пастиря".

"Перед обличчям цього покликання ми можемо відповісти як Діва Марія до ангела: «Як станеться це?". Стати "добрими пастирями" на образ Ісуса - це дуже велика справа, а ми такі маленькі. (...). Дійсно, дуже велика; але це не наша справа! Це справа Святого Духа при нашій співпраці. Мова йде про те, щоб покірно пожертвувати собою на подобу глини для ліплення, щоб гончар, яким є Бог, обробив її водою і вогнем, Словом і Духом. Мова йде про те, щоб прийти до чогось, про що говорить св. Павло: "живу вже не я, а живе в мені Христос". Тільки так можна бути дияконами і пресвітерами в Церкві, тільки так можна пасти народ Божий і вести його не своїми шляхами, але шляхом Ісуса, і більше того, шляхом, яким є Ісус", - сказав Папа.

Згідно зі словами  Франциска, йти дорогою Христа, означає щодня роздумувати над Святим Письмом, зустрічатися з Божим милосердям в Таїнстві сповіді, з вірою і любов'ю живитися Євхаристією, бути людьми молитви, щоб ставати голосом Христа, який прославляє Отця і постійно заступається за братів.

"Якщо ви не готові йти таким шляхом, з його поставами та досвідом, краще якщо будете мати сміливість знайти інший. У Церкві є багато способів, щоб давати християнське свідчення", - сказав Понтифік і додав, що "в наслідуванні Христа немає місця посередності, яка завжди призводить до використання святого Божого народу заради власної користі". "Горе поганим пастирям, які пасуть себе, а не стадо" - вигукували пророки", - нагадав Святіший Отець семінаристам та побажав їм серйозно і розважливо підходити до свого майбутнього.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va