Папа до учасників Кліматичної конференції: впроваджувати в життя Паризьку угоду
  • Чтв, 16/11/2017 - 15:44

«Заперечення», «байдужість», «покірливість» та «віра в невідповідні рішення». Перед цими «чотирма помилковими наставленнями, які не допомагають чесним пошукам і щирому й продуктивному діалогові в справі будування майбутнього нашої планети» перестеріг Папа Франциск учасників 23-ї Кліматичної Конференції ООН, яка відбувається в німецькому місті Бонн від 6 до 17 листопада 2017 року.

У посланні на ім’я Прем’єр-міністра Островів Фіджі Франка Бейнімарами, що головує на конференції COP23, Глава Католицької Церкви пригадує по те, як два роки тому, під час 21-ї конференції в Парижі за участю найвищих представників держав, міжнародна спільнота прийняла «історичну Паризьку угоду», досягнувши порозуміння щодо необхідності започаткувати спільну стратегію для протистояння «одному з найтривожніших явищ», яким є кліматичні зміни. А бажання чинити подальші кроки було підтверджене швидким введенням у дію цієї угоди.

«Згадана угода вказує на чітку програму переходу до моделі економічного розвитку з низьким чи навіть нульовим використання вуглеводнів, заохочуючи до солідарності та наголошуючи на тісному зв’язку, що існує між боротьбою з кліматичними змінами та боротьбою з бідністю. Такий перехід ще більше заохочується з огляду на надзвичайну кліматичну ситуацію, що вимагає більших старань з боку держав, деякі з яких повинні взяти на себе роль провідників такого переходу, зважаючи також на потреби найуразливіших верств населення», – пише Папа, додаючи, що завданням Боннської конференції є визначення й створення необхідних напрямних, правил та інституційних механізмів, що вимагає «високого рівня бажання співпрацювати».

У цьому контексті, наголошуючи на невідкладній необхідності «оновити діалог про спосіб будування майбутнього планети», цитуючи енцикліку «Laudato si’», Глава Католицької Церкви зазначив, що «чимало зусиль, спрямованих на шукання конкретних вирішень кризи довкілля, часто зазнають розчарування з різних причин, починаючи від заперечування проблеми до байдужості, зручної примирливості та сліпої віри в технічні рішення». Тому слід уникати цих «помилкових наставлень».

Глава Католицької Церкви підкреслює, що неможна обмежуватися лише економічним та технологічним вимірами. Технічні рішення, хоч і необхідні, але не є достатніми. «Суттєвим і обов’язковим є уважно розглядати також етичні й соціальні аспекти та наслідки нової парадигми розвитку» в «короткій, середній та тривалій перспективі». Важливо також «присвячувати увагу вихованню та стилям життя, пронизаними інтегральною екологією, здатною прийняти чесне бачення пошуків та відкритого діалогу».