Папа до вербістів: почути волання тих, які благають хліба й справедливості
  • Птн, 22/06/2018 - 19:46

Виходити назовні, щоб зустрічати братів і сестер, відкинених суспільством, вислуховуючи волання тих, які благають хліба й справедливості. Із таким заохоченням Папа Франциск звернувся до учасників Генеральної Капітули Товариства Божого Слова, приймаючи їх у п’ятницю, 22 червня 2018 року.

Промова Святішого Отця до членів цієї чернечої спільноти, заснованої 1875 року святим Арнольдом Янсеном з метою формування місіонерів, відомих, як вербісти (від verbum - слово), зосередилася навколо слів довіра, звіщення та братія. Глава Католицької Церкви закликав місіонерів залишатися вкоріненими у власних коренях та виходити до тих братів і сестер, які «розтоптані егоїстичними інтересами», щоб розпізнати в них Бога, Який «виходить нам назустріч».

Довіра

Папа наголосив на тому, що слід відкидати боязнь та уникати замкненості, не ставаити перешкоди для діяння Святого Духа, але «безстрашно виходити назовні, щоб свідчити радість Євангелія, яка робить нас дуже щасливими». Цю довіру до Бога слід щоденно оновлювати через Боже слово та Святі Тайни.

Звіщення

Дуже важливо, за словами Святішого Отця, звіщати Боже слово всім люлям, «в кожному часі й на кожному місці, використовуючи всі можливі засоби». Папа зауважив, що слова святого Павла: «Горе мені, якщо не звіщатиму Євангеліє», – повинні палати у серці кожного вербіста. Адже задум засновника вручив їм мандат, який «не знає меж, ні культур, бо увесь світ – це місійний терен».

Браття

Святіший Отець також звернув увагу на те, що не менш важливим є також аспект братерства. За його словами, бачити спільноту, в якій священики, ченці та миряни почуваються членами однієї родини, є «найбільшою євангелізацією». Сучасний світ і Церкви «дуже потребують» відчувати цю братерську любов.