Папа: долати невдоволення й уникати нарікань
  • Втр, 09/04/2019 - 15:13

Коментуючи біблійний уривок про юдеїв, що, переходячи пустелю, «підупали на дусі», Святіший Отець зазначив, що християни, іноді, надають перевагу невдачам, бо, таким чином, вони можуть нарікати й бути невдоволеними, створюючи «ідеальне поле для сіяння диявола».

Проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» в вівторок, 9 квітня 2019 р., Папа Франциск прокоментував перше читання дня із старозавітної Книги Чисел, в якій описується шлях юдеїв через пустелю: «Тими днями юдеї рушили від Гор-гори шляхом до Червоного моря, щоб оминути Едом-землю. Та люди в дорозі підупали на дусі, і почали вони нарікати на Бога й на Мойсея: “Для чого вивели ви нас із Єгипту, – щоб повмирати в цій пустелі? Хліба нема, води нема, а той легенький хліб вже набрид нам!”» (Чис 21, 4-5).

Дух втоми позбавляє надії

Святіший Отець пояснив, що, втікаючи з єгипетської неволі, юдеї спочатку були повні ентузіазму й надії, але в дорозі їх опанувала втома і вони почали нарікати на Мойсея. Дух втоми, за його словами, позбавляє надії, бо вона спонукає нас звертати увагу на негативний бік обставин, в яких ми перебуваємо, забуваючи про все добре, що ми отримали.

Дух втоми спонукає християн постійно жити в незадоволенні: нічого нам не подобається, все погано. На цю рису вказував також Христос, коли порівнював людей, що не приймали пророків, до дітей, що граються й відкидають всі іграшки, які їм пропонують.

Незадоволені християни

Проповідник зазначив, що багато християн живуть у незадоволенні, нарікаючи на все. Вони прив’язані до невдачі та до відчаю, створюючи, таким чином, простір для діяльності диявола. Такі християни, за словами Папи «бояться одужання, не витримують утішення» і воскресіння Господа, бо вони більше прив’язані до невдоволення, втоми й невдачі.