Папа: Дорога служіння – магістраль, що веде до неба
  • Пон, 22/10/2018 - 12:18

Про небезпеку ментальності шукання «перших місць» і дієву протиотруту від неї розповів Святіший Отець з нагоди недільної зустрічі з паломниками

Ефективною протиотрутою від «гарячки шукання перших місць», яка «заражує» спільноти людей, не щадячи навіть Церкву, є дорога служіння. Про це нагадав Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 21 вересня 2018 р., євангельську розповідь про те, як Ісус «знову та з великою терпеливістю намагається виправляти Своїх учнів, навертаючи їх від ментальності світу до Божої ментальності».

Ентузіазм Якова та Івана

Нагоду зробити це дали брати Яків та Іван, перші, кого Ісус покликав іти за Ним. Вони вже «пройшли чималий шлях» разом з Ним, а тому, в дорозі до Єрусалиму, «де з нетерпінням сподіваються на те, що Ісус з нагоди Пасхи нарешті проголосить Боже Царство», насмілюються наблизитися до Учителя та попросити: «Зроби нам так, щоб ми – один праворуч Тебе, а інший ліворуч – сиділи в славі Твоїй».

«Ісус знає, що Яків та Іван надихаються великим ентузіазмом щодо Нього та справи Царства, але знає також, що їхні очікування та ревність забруднені духом світу, – зауважив Святіший Отець. – А тому відповідає їм: “Не знаєте, про що просите”. В той час, як вони говорили про “престоли слави”, на яких хотіли сидіти поруч з Христом Царем, Він говорить про “чашу”, яку слід випити, про “хрищення”, яким необхідно христитися, тобто, про Свої страсті та смерть».

Яків та Іван, очікуючи сподіваних привілеїв, з поривом кажуть, що спроможні це зробити. Але й досі не розуміють, що говорять, бо Ісус «передвіщає, що вони питимуть Його чашу та отримають Його хрищення», тобто, що й вони, разом з іншими апостолами, «стануть учасниками Його хреста, коли прийде їхня година». А промовивши: «сісти праворуч Мене чи ліворуч – давати не Мені, це тим, кому приготовлено», немовби каже: «Тепер ідіть за Мною та навчіть дороги любові, що “втрачає”, а про нагороду подбає Отець».

Обурення десятьох

Далі Ісус бачить, що десятеро інших обурилися на Якова та Івана, показавши, що керуються тією самою «світською ментальністю». Це дає Йому нагоду дати урок, який стосується «християн усіх часів, також і нас». Він каже: «Ви знаєте, що ті, кого вважають володарями народів, панують над ними, а їхні вельможі гноблять їх. Але не так буде між вами: якщо хтось між вами хоче бути великим, нехай буде вам слугою. І якщо хтось між вами хоче бути першим, нехай буде для всіх рабом».

«Це правило християнина. Послання Учителя є ясним: в той час, як великі цього світу будують “престоли” своєї влади, Бог обирає незручний трон – хрест, щоб з нього царювати, віддаючи життя», – зазначив Папа.

Протиотрута від шукання перших місць

«Шлях служіння – це найдієвіша протиотрута проти гарячки шукання перших місць, ліки для кар’єристів, від отого шукання перших місць, що заражує чимало людських контекстів та не щадить також і християн, Божий люд і церковну ієрархію. Тому, як Христові учні, приймімо це Євангеліє як заклик до навернення, щоб сміливо та великодушно свідчити Церкву, яка схиляється до стіп найостанніших, аби служити їм з любов’ю та у простоті», – підсумував Святіший Отець, побажавши:

«Нехай же Пречиста Діва Марія, яка цилковито та смиренно прийняла Божу волю, допоможе нам з радістю іти за Ісусом дорогою служіння – магістраллю, що веде до неба».

Подяка Богові за приклад нового блаженного

Після проказування молитви «Ангел Господній», уділивши присутнім своє Апостольське благословення, Папа повідомив, що напередодні в Малазі (Іспанії) відбулася беатифікація священика-єзуїта Тібурсіо Арнайса Муньоса. «Дякуємо Богові за свідчення цього ревного служителя Примирення та невтомного вістуна Євангелія, насамперед, серед простих і забутих. Нехай же його приклад спонукає нас бути діячами милосердя та мужніми місіонерами в кожному середовищі, а його заступництво підтримує наш шлях», – сказав він, закликавши прочан привітати блаженного оплесками.