Папа: дозвольмо іншим пізнати красу любові та прощення
  • Пон, 01/05/2023 - 11:11

Проповідуючи під час Святої Меси в Будапешті, Папа Франциск закликав пастирів і всіх мирян бути відкритими дверима для всіх, хто шукає втіхи, стаючи посередниками Божої благодаті.

 

Впустити в своє серце Господа життя, Його відрадне та цілюще слово, щоби в свою чергу виходити назовні та бути «відчиненими дверима» в суспільстві. Із таким закликом Папа Франциск звернувся до католиків Угорщини, проповідуючи під час Святої Меси, яку він у неділю, 30 квітня 2023 р., очолив на площі Лайоша Кошута в Будапешті. У головному богослужінні Апостольської подорожі в Угорщину взяли участь понад 50 тисяч вірних, між якими були паломники із сусідніх країн, також і з України. Німецькою, українською, угорською, румунською, хорватською, словацькою та словенською мовами прозвучала молитва вірних. У світлі читання з Євангелії від Івана, в якому Ісус називає Себе Добрим Пастирем і описує ознаки цього, Святіший Отець у проповіді зупинився на діях доброго Пастиря: спочатку кличе, а потім виводить.

Покликані на ім’я

«Початком нашої історії спасіння не є ми з нашими заслугами, нашими здібностями та структурами; на початку є Божий поклик, Його бажання досягти нас, Його піклування про кожного з нас, щедрість Його милосердя, яке хоче спасти нас від гріха та смерті, щоби дарувати нам життя в повноті та нескінченну радість», – сказав Наступник святого Петра, зазначаючи, що Ісус прийшов як добрий Пастир людства, щоби прикликати нас і повернути додому. Тому також і сьогодні, «в кожній життєвій ситуації», Він кличе нас, «кличе на ім’я», щоби сказати, «наскільки цінними ми є в Його очах», щоби «лікувати наші рани та взяти на Себе наші слабкості, щоби зібрати нас воєдино в своїй кошарі», приєднавши нас до родини Отця та породичавши між собою.

«Браття й сестри, зібравшись тут цього ранку, ми відчуваємо радість від того що є святим Божим людом: всі ми народжуємося з цього покликання; це Він нас скликав, через це ми – Його народ, Його отара, Його Церква. Він зібрав нас, хоч і відрізняємося між собою та належимо до різних спільнот, щоби велич Його любові об’єднала всіх в одних обіймах. Бути разом – прекрасно: єпископи і священики, богопосвячені особи та миряни. Прекрасним є розділити цю радість із екуменічними делегаціями, з очільниками єврейської спільноти, з представниками цивільних інституцій і дипломатичного корпусу. В цьому й полягає католицькість: всі ми, християни, покликані на ім’я добрим Пастирем, покликані приймати та поширювати Його любов, робити його кошару інклюзивною, яка ніколи нікого не виключає», – наголосив Папа.

Назустріч світові

Прикликавши овець, як каже Ісус, Пастир виводить їх. Проповідник зауважив, що об’єднавши нас у «Божу родину», Христос посилає нас у світ, щоб ми були «благовісниками Доброї Новини, свідками любові, що відродила нас». І цей рух, за словами Папи, можемо розгледіти в іншому образі, який використовує Ісус, називаючи Себе «воротами» для овець: «Якщо хто Мною ввійде, то буде спасенний; і він увійде та й вийде, і знайде пасовисько». Це означає, що «привівши нас в обійми Бога та в кошару Церкви», Ісус є дверима, «через які виходимо в світ». «Сумно і прикро бачити зачинені двері: замкнуті двері нашого егоїзму перед тими, хто крокує поруч кожного дня; зачинені двері нашого індивідуалізму в суспільстві, якому загрожує атрофуватися в самотності; зачинені двері нашої байдужості до стражденних і вбогих; замкнуті двері перед чужинцем, перед тим, хто є іншим, мігрантом, бідним. Аж до зачинених дверей у наших церковних спільнотах: між нами і перед світом, перед тими, хто “не в порядку”, перед тими, хто прагне Божого прощення», – сказав Святіший Отець, закликаючи відчинити двері та старатися у своїй щоденній діяльності бути, як Ісус, «відчиненими дверима», які не зачиняються перед носом ні в кого, які дозволяють увійти всім, «щоби відчути красу любові та Господнє прощення».

Посередники благодаті

«Я повторюю це, в першу чергу, собі самому, братам єпископам і священикам. Нам, що є пастирями», – вів далі Папа, наголошуючи, що Ісус повчає, що пастир «не є розбійником і злодієм», тобто, не зловживає своїм становищем, не утискає отару, не «викрадає» простір у братів і сестер мирян. З цього випливає заохочення бути «дедалі більше відчиненими дверима, тобто, “посередниками” Божої благодаті, експертами близькості, готовими офірувати своє життя, як Ісус Христос». Бути «відчиненими дверима» Святіший Отець також закликав «братів і сестер мирян, катехитів, душпастирських співробітників, тих, хто займає відповідальні політичні та суспільні посади». «Дозвольмо увійти в серце Господеві життя, Його слову, що втішає та зцілює, щоби потім виходити й самим бути відчиненими дверима в суспільстві. Бути відкритими та інклюзивними одні щодо інших, щоби допомогти Угорщині зростати в братерстві, що є дорогою миру», – закликав Папа.