Папа: Економіка важлива, але здоров’я людей на першому місці
  • Пон, 30/03/2020 - 16:49

Святіший Отець надіслав листа голові Панамериканського Комітету Суддів за соціальні права, високо цінуючи рішення урядів, які поставили на перше місце дбання про здоров’я людей.

Голод, насильство, поява лихварів, «нелюдяних злочинців, що є справжньою чумою соціального майбутнього»: таким є загрозливе прийдешнє, з яким доведеться мати справу урядам, покликаним сьогодні запобігти «вірусному геноцидові». Думками про це Папа Франциск ділиться в листі до судді Роберто Андреса Ґаллардо, Голови Панамериканського Комітету Суддів за соціальні права.

Захоплення тими, які ризикують життям

Пишучи до свого давного знайомого, Святіший Отець поділяє стурбованість «зростанням пандемії в геометричній прогресії», й, водночас, захоплення поведінкою «численних людей, лікарів, медсестер, волонтерів, богопосвячених осіб, священиків, які ризикують життям, щоби лікувати хворих та захистити здорових від зараження».

Єдине правильне рішення

Глава Католицької Церкви скерував свій погляд на умови, в яких опинилася значна частина людства. «Деякі уряди розпочали зразкову діяльність, із чітко визначеними пріоритетами для захисту населення», – пише він, визнаючи, що хоч і йдеться про заходи, які «створюють незручності для тих, які змушені їх дотримуватися», вони є незамінними для спільного добра.

«Уряди, які долають кризу в цей спосіб, – додає Папа, – показують пріоритет своїх рішень: люди на першому місті. Й це важливо, бо всі ми знаємо, що захист люду передбачає економічні втрати. Було б сумно, якби було обрано протилежне, що призвело б до смерті багатьох людей, до своєрідного вірусного геноциду».

Думати про завтрашній день вже тепер

Водночас, за словами Святішого Отця, необхідно думати й про завтрашній день. Він розповів, що провів зустріч із Дикастерією служіння цілісному розвиткові людини, роздумуючи над актуальною ситуацією та над майбутнім. Папа вказує на важливість «приготування до того “пізніше”, оскільки вже з’являються наслідки, з якими доведеться мати справу». Це і голод, зокрема, серед людей, що не мають постійного місця праці, зростання насильства, поява лихварів.

Як посібник для роздумів над майбутнім економіки Глава Католицької Церкви пропонує думки економіста Маріанни Мадзукато, яка в книзі «Вартість усього. Хто її виробляє і хто користає з неї в глобальній економіці», що побачила світ 2018 року, розповідає про те, як спекулянти та рантьє вдають із себе творців цінності, пропонуючи переосмислення поняття «вартість» задля будування іншого та кращого світу. «Думаю, – зазначає Папа, – це може допомогти в призадумі над майбутнім».