Папа Франциск: 3 слова які змінюють подружжя
  • Птн, 29/07/2016 - 15:03

Вже вдруге молодь, і не тільки, могли зустрічатися з Папою Франциском під вікном на вулиці Францисканській. Це вікно, де традиційно Йоан Павло ІІ також зустрічався з паломниками.

Цього вечора Папа говорив про подружжя. «Інколи мене запитують, що робити, щоби подружжя долало труднощі, аби йти далі». На думку Папи є 3 слова, які є ключовими елементамм для будування міцного подружжя: «будь-ласка», «дякую» і «вибач».

Не можна в подружжі вимагати або взяти речі задарма: «Завжди треба спитати чоловіка або жінку, не можна «наїжджати» на нього, але просити дозволу».
Говорячи про вдячність Папа підкреслив, що часто чоловіки мусять бути вдячними дружині, і навпаки: «Вдячність є необхідною», - ствердив Папа. У свою чергу, говорячи про пробачення, понтифік зазначив: «у подружжі завжди хтось може робити помилку. Вибачення є великим добром».

Франциск також звертався до пар, які були на площі перед вікном: «багато з вас давно одружені, деякі може недавно одружилися або незабаром одружаться», і тричі просив їх разом повторювати ці ключові слова: «будь ласка, дякую, вибач»... Це гарно звучить, так, але у подружжі завжди є проблеми, сварки. Буває, що подружжя свариться...». Понтифік додав: «Навіть тарілки літають». На це натовп голосно засміявся, немовби погоджуючись з Папою. «Не лякайтеся цього... але не закінчуйте жодного дня без примирення, бо «холодна війна» може бути дуже небезпечна в наступнмй день».

Для примирення на думку Франциска не потрібно гарних промов: «Примиритися не обов’язково означає сказати гарні слова, для примирення часто достатньо якогось жесту (сказавши це, Папа послав повітряний поцілунок)», бо «там де є любов, жесту достатоньо для примирення». Після цього понтифік просив усіх присутніх помолитися «Радуйся Маріє» за подружні пари. Папа закінчив свою зустріч як зазвичай: «Моліться за мене. Наспраді, моліться за мене. Добраніч і гарного відпочинку!».