Папа Франциск: хрест – знак поразки і перемоги
  • Птн, 14/09/2018 - 17:37

Проповідуючи в каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані, у свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього, 14 вересня 2018 р., Папа Франциск звернув окрему увагу на тему поразки та підняття Ісуса Христа, Який взяв на себе гріхи світу.

За словами Глави Католицької Церкви, Господній хрест навчає нас, що в житті існують поразки та перемоги і що не потрібно боятись поганих моментів, які можуть бути освітлені власне хрестом, що є знаком перемоги Бога над злом. Диявол хоча й переможений, однак, діє. Хто до нього наближається, того він знищує.

Поразка Ісуса освітлює наші важкі моменти

Споглядання Господнього хреста, що є знаком християнина, є спогляданням знаку поразки, але й знаку перемоги. У хресті зазнає поразки усе те, що Ісус зробив у Своєму житті; у хресті закінчується уся надія люду, що слідував за Спасителем. «Не біймося споглядати хрест як момент поразки, втрати», – закликав Єпископ Риму, пригадуючи, що в уривку з Послання святого апостола Павла до Филип’ян наголошується на тому, що Ісус упокорив Себе та понизив. Він прийняв на Себе наш засуд, увесь наш гріх, увесь гріх світу. Святий Павло не побоявся показати цю поразку Спасителя, адже і вона здатна пролити світло на наші важкі життєві моменти, моменти поразки. Однак, хрест для нас, християн, є також знаком перемоги.

Хрест – поразка диявола

 В уривку із старозавітньої книги Чисел, що призначений на це свято, розповідається про один із моментів виходу ізраїльського народу з єгипетської неволі, коли єврейський народ, що нарікав на Бога та Мойсея, був покараний гадюками, від укусів яких вмирали люди. Ті гадюки були прообразом старозавітнього змія, тобто диявола. Але мідяний змій, який був повішений на стовпі, дарував життя. Це було пророцтвом про Ісуса Христа, адже Спаситель, вийшовши на хрест, прийнявши на Себе людський гріх, переміг автора гріха, того старозавітнього змія. Сатана так втішався у Страсну п’ятницю, що й не зауважив великої пастки, в яку він потрапив.

Велика поразка диявола

Як навчають святі Отці Церкви, диявол, бачачи Ісуса таким нещасним і знедоленим, немов голодна риба, що ведеться на приманку, причеплену до гачка, «проковтнув» Спасителя. Але в той момент він проковтнув також і Його божество, що й знищило диявола назавжди. Хрест у той момент став знаком перемоги! Хрестом ми спасенні! Христос піднявся і тепер диявол зв’язаний, але наближення до нього є небезпечним, він може нас знищити.

Хрест Ісуса повинен нас притягати; нам слід вдивлятись у нього, адже він дає нам сили прямувати вперед. Наше життя прямує вперед із Христом, Який є Воскреслим і Переможцем, Який посилає нам Свого Святого Духа. Хрест навчає нас того, що у житті бувають поразки і перемоги. Мусимо бути терпеливими до того, що трапляються упадки, поразки, бути терпеливими навіть перед обличчам наших гріхів, адже Господь заплатив за нас. Мусимо просити у Господа прощення і ніколи не дозволити, щоб злий дух нас звів.

На закінчення Папа Франциск заохотив усіх присвятити кілька хвилин спогляданню Господнього хреста, який маємо у своєму домі чи на вервиці, та роздумуванню над ним як над знаком нашої поразки і нашої перемоги.