Папа Франциск: Літні люди – це пам’ять людства
  • Чтв, 04/04/2019 - 09:53

Під час зустрічі з групою літніх людей з Бельгії, що здивували присутніх своїм співом, Святіший Отець вказав на важливість приймати слабкості одні одних та цінувати літніх людей, як пам’ять народу.

Перед загальною аудієнцією 3 квітня 2019 р., Папа Франциск зустрівся з групою літніх людей з бельгійського містечка Бонейден, які заспівали для нього уривок пісні. В пансіонаті для літніх людей, де вони мешкають, старенькі люди беруть участь в хорі, що має назву «Веселка».

Веселка недосконалостей, що є приємною Богові

Хор «Веселка» об’єднує стареньких людей, які в пансіонаті щоранку приходять на Святу Месу. Спів для них – це ліки і зв’язок з теперішнім та минулим, яке часто не є виразним, в наслідок деменції та хвороби Альгеймера, якими хворіють багато з них. Незважаючи на ці захворювання, вони зуміли вразити Папу Франциска гармонією свого співу.

«Я думаю, що спів для вас – це розрада й підтримка, що допомагає прямувати вперед і зносити тягар хвороби, яка, безумовно, дає про себе знати, – наголосив Папа звертаючись до присутніх. – Я вважаю, що задля вашої вразливості ваш спів набуває ще більшої цінності. Знати та приймати слабкості одні одних – це найкращий «спів», найприємніша гармонія для Бога, це не «веселка» досконалостей, а недосконалостей».

Лагідність, що вчиняє людянішими

Звертаючись до керівника цього хору, Святіший Отець вказав на жести, якими кожен диригент об’єднує голоси й інструменти: жести лагідності, що вчиняють людянішими.

«Своєю лагідністю, вашою лагідністю і всіх інших, – наголосив на завершення Папа, – ми сьогодні виконали Четверту заповідь: шануй літніх людей, що є нашою пам’яттю. Можливо хтось з них втратив пам’ять, але вони є символом пам’яті народу, вони є корінням нашої батьківщини, нашої людяності. Вони – коріння і молодь повинна приходити до них, щоб живитися соком цього коріння, аби провадити вперед людство».