Папа Франциск: Не біймося бути християнами і по-християнськи жити!
  • Нед, 07/04/2013 - 15:50

Церква послана Христом, щоб нести людям прощення гріхів та сіяти мир у серцях. На це звернув увагу Папа Франциск у своєму повчанні, яке він виголосив опівдні, 7 квітня 2013 р., з вікна робочого кабінету, промовляючи до десятків тисяч римлян та гостей міста, які зібралися на площі Святого Петра, щоб проказати Богородичну молитву «Царице Неба».

«У цю неділю, якою завершується Пасхальна Октава, ще раз складаю вам пасхальні побажання словами Воскреслого Ісуса: Мир вам!», – розпочав Святіший Отець, зазначаючи, що це не просто привітання чи побажання, але «прецінний дар, який Христос дає Своїм учням, перейшовши через смерть та ад». Дарує його, як і обіцяв їм, а цей мир є «плодом перемоги Божої любові над злом, є плодом прощення». «Саме так, – наголосив Папа Франциск, – справжній мир, отой глибокий, походить з досвіду Божого милосердя. Сьогодні – Неділя Божого Милосердя, згідно з бажанням блаженного Івана Павла ІІ, який переставився з цього світу якраз у навечір’я цього свята».

Святіший Отець зазначив, що святий євангелист Іван розповідає нам про те, як Ісус двічі з’явився апостолам, замкненим у тій світлиці, де відбулася Тайна Вечеря: у вечір воскресіння, коли з ними не було Томи, та через вісім днів, коли запросив невіруючого учня доторкнутися Своїх ран, на що той відповів: «Господь мій і Бог мій!». «Побачив мене, то й віруєш. Щасливі ті, які, не бачивши, увірували!» – відповів Христос. «Ким же були ті, які повірили, не бачивши? – запитав Папа Франциск, відповідаючи: Це інші учні, чоловіки та жінки Єрусалиму, які, хоч і не зустріли воскреслого Ісуса, повірили свідченню апостолів та жінок. Це дуже важливе слово про віру, можемо назвати його блаженством віри. (...) В кожній епосі, в кожному місці існують блаженні, які через Боже слово, звіщуване у Церкві та засвідчене християнами, вірують, що Ісус Христос є любов’ю втіленого Бога, Воплоченим Милосердям. І це стосується кожного з нас!»

Разом з миром, Ісус дарував Апостолам Свого Духа: «Прийміть Духа Святого! Кому відпустите гріхи – відпустяться їм, кому ж затримаєте – затримаються». «Церква послана Воскреслим Христом передавати людям відпущення гріхів, і, таким чином, спричинятися до зростання Царства любові, засівати мир у серцях, щоб він утверджувався у взаєминах, у суспільстві, в інституціях», – наголосив Святіший Отець, додаючи, що цей Дух Воскреслого Христа проганяє страх із сердець Апостолів та спонукує їх вийти зі світлиці, щоб нести Євангеліє. І ми також повинні мати відвагу свідчити свою віру, не боятися «бути християнами і по-християнськи жити!»

На завершення Папа Франциск пригадав, що цього дня ввечері він очолить Службу Божу в базиліці Святого Івана на Латерані, яка є катедрою Єпископа Риму та закликав: «Разом просімо в Пречистої Діви Марії, щоб Вона допомагала нам, єпископові та народові, ступати вперед у вірі та любові».

Джерело: Радіо Ватикан