Папа Франциск – паломник до гробу Святого Петра в некрополі під ватиканською базилікою
  • Втр, 02/04/2013 - 12:34

Папа Франциск – перший Вселенський Архиєрей, які зійшов у підземелля базиліки Святого Петра у Ватикані, щоб помолитись біля місця поховання святого Верховного Апостола, наступником якого є Папа.

Як інформує ватиканський прес-центр, 1 квітня 2013 р., відбулось паломництво Святішого Отця до гробу Святого Апостола Петра у супроводі кардинала Анджело Комастрі, Архипресвітера Ватиканської базиліки, кількох інших єпископів та монсеньйорів, та директорів Ватиканського некрополю, Пьєтро Дзандера та Маріо Боско.

Папа Франциск пройшов вздовж всієї центральної вулиці некрополю, яка розташована під ватиканською базилікою та під ґротами, де поховані Вселенські Архиєреї, слухаючи пояснень кардинала Комастрі та д-ра Дзандера, наближаючись до місця, де розташований гріб Святого Петра – саме під головним вівтарем та куполом базиліки Святого Петра.

У каплиці святого Климентія, найближчій від місця поховання Верховного Апостола, Папа Франциск у тиші зосереджено і зворушено молився.

Приватні відвідини Святішого Отця закінчились у ґротах під ватиканською базилікою, де поховані численні Вселенські Архиєреї, зокрема він помолився біля гробів Папів минулого сторіччя: Венедикта ХV, Пія ХІ, Пія ХІІ, Павла VІ та Івана Павла І.

Папа Франциск привітав приступній персонал та пішки, як і прибув, повернувся до резиденції «Дім Святої Марти» на території Ватикану, де він досі проживає. Візит Тривав від 17-ої до 17-45 римського часу.

Як відомо, теперішня базиліка Святого Петра споруджена у ХVІ сторіччі на місце попередньої, яка походила з часів імператора Костянтина Великого. А ця остання була збудована на місці знівельованого римського кладовища, на якому було поховано святого Петра. Осередком храму був саме гріб Святого Верховного Апостола, над яким у сучасній базиліці під центральний куполом вискочить головний вівтар з монументальним балдахіном, званим Сповіданням Святого Петра.

Археологічні дослідження в катакомбах під базилікою Святого Петра у Ватикані розпочались у 40-их роках минулого сторіччя. Вони однозначно підтвердили почитання Святого Петра, яке тривало від найдавніших часів. У 1950 році, з нагоди Святого Року, Папа Пій ХІІ підтвердив, що віднайдено гріб Князя Апостолів. Дальші археологічні розкопки дозволили віднайти деякі тлінні останки, загорнуті в дорогоцінний пурпур із золотими нитками. Віднайдено також і напис: «Петро є тут», підтвердивши постійне почитання Святого Апостола.

1998 року проведено реставраційні роботи у катакомбах під базилікою Святого Петра у Ватикані, і для відвідин відкрита одна з вулиць римського некрополя,вздовж якої розміщено 22 християнські поховання. Археологічні та реставраційні роботи під базилікою Святого Петра ведуться і далі, а останній з реставрованих гробів виставлений 2008 року.

Джерело: Радіо Ватикан