Папа Франциск підтверджує процедуру проти зловживань «Vos estis lux mundi»
  • Нед, 26/03/2023 - 10:39

Після майже чотирьох років випробувального періоду опублікована оновлена версія правил запобігання та протидії сексуальному насильству щодо неповнолітніх і вразливих дорослих.

 

Після експериментального періоду, що тривав майже чотири роки, після консультацій з єпископатами та дикастеріями Римської Курії, Папа Франциск остаточно оприлюднив процедури запобігання та боротьби з явищем сексуального насильства в Католицькій Церкві. 25 березня 2023 р. було опубліковано нову редакцію Апостольського листа motu proprio «Vos estis lux mundi», яка набирає чинності 30 квітня, скасовуючи попередню від травня 2019 року, та підтверджує бажання продовжувати боротьбу з цими злочинами.

 

Найважливіше нововведення, запроваджене в новій редакції документа, стосується «Розділу II», в якому подані процедури у випадку повідомлень про зловживання з боку єпископів, настоятелів чернечих орденів і згромаджень та священнослужителів, що здійснюють служіння в партикулярній Церкві чи прелатурі. До цього списку додано також «мирян, які є або були модераторами міжнародних асоціацій вірних, визнаних або створених Апостольським Престолом», які відповідальні за дії, вчинені під час їхнього перебування на посаді.

 

Внесено багато інших змін, щоб узгодити текст процедур проти зловживань з іншими реформами, запровадженими від 2019 року до сьогодні, зокрема з оновленою редакцією Апостольського листа motu proprio «Sacramentorum sanctitatis tutela» (правила змінено у 2021 році); зі змінами до книги VI Кодексу канонічного права (реформа 2021 р.) та з новою Конституцією про Римську Курію «Praedicate Evangelium» (проголошеною 2022 р.).