Папа Франциск попрощався зі Словаччиною
  • Срд, 15/09/2021 - 14:29

Перед закінченням останнього богослужіння, передбаченого програмою 34-ї Апостольської подорожі, Папа Франциск подякував словакам за гостинність і молитви.

Свята Меса, яку Папа Франциск 15 вересня 2021 р. очолив у національному санктуарії Матері Божої Семи скорбот в Шаштіні, й у якій, згідно з даними місцевої влади, взяли участь коло 60 тисяч прочан, була останнім велелюдним заходом Апостольської подорожі Папи Франциска до Словаччини, що стала 54-ю країною, яку він відвідав під час свого понтифікату. Тож перед тим, як завершити Євхаристійне богослужіння своїм благословенням, Святіший Отець звернувся до присутніх з подячним словом.

«От і прийшов час прощатися з вашою країною. Під час цього Євхаристійного богослужіння я склав подяку Богові за те, що дарував мені можливість приїхати до вас і завершити моє паломництво в побожному оточенні вашого народу, разом святкуючи велике релігійне та національне свято Небесної Покровительки – Страждальної Богородиці», – сказав Папа, скерувавши слова подяки місцевим єпископам, Президентові та представникам влади й усім тим, які різними способами співпрацювали в організації, насамперед, молитвою, а також привітавши присутніх представників Екуменічної Ради Церков. «Ношу вас усіх у своєму серці. Ďakujem všetkým! [Дякую всім!]», – підсумував він.

Уділивши всім своє Апостольське благословення, Святіший Отець віддав шану Пресвятій Богородиці, помолившись перед статуєю Діви Марії Семи скорбот з місцевого санктуарію, встановленою біля вівтаря. Згідно зі звичаєм, на згадку про паломництво до Марійської святині, він подарував їй золоту троянду.

Після Святої Меси Папа від’їхав до міжнародного аеропорту в Братиславі, звідки після церемонії прощання за участю Глави Держави відлетить до Риму.