Папа Франциск прийняв Генерального Секретаря ООН Пан Гі Муна
  • Втр, 09/04/2013 - 16:00

У вівторок, 10 квітня 2013 р., Папа Франциск прийняв Генерального Секретаря Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Муна, який відвідує низку європейських країн, зустрічаючись з главами держав, представниками урядів та численних громадських організацій.

«Організація Об’єднаних Націй та Свята Столиця поділяють взаємні ідеї та цілі», – цими словами звернувся Пан Гі Мун до Святішого Отця, наголошуючи, що для нього є великою честю зустрінутись із Папою, духовним лідером світу, на початку його мандату.

Під час зустрічі, що тривала близько 20-ти хвилин, як повідомляє прес-комюніке Ватикану, обговорені питання, що становлять спільне зацікавлення, зокрема конфліктні та надзвичайні гуманітарні ситуації, перш за все в Сирії, та інші, як от на Корейському півострові та в Африці, де мир та стабільність перебувають під загрозою. Йшлося також про торгівлю людьми, зокрема жінками, про ситуацію біженців та мігрантів.

Державний Секретар ООН, який недавно розпочав другий мандат, виклав свою програму, зосереджену, серед іншого, на запобіганні конфліктам, міжнародній солідарності та справедливому економічному розвитку.

Святіший Отець наголосив на внеску Католицької Церкви в сприяння людській гідності та культурі зустрічі.

Генерального Секретаря ООН супроводжувало 12 осіб. Під час традиційного обміну подарунками Пан Гі Мун подарував Святішому Отцеві книгу з картою ООН шістьма офіційними мовами (англійською, арабською, китайською, російською, іспанською і французькою), а Папа вручив йому мозаїчну композицію Риму. Крім того, Папа Франциск особисто роздав усім присутнім пам’ятні вервиці.

Після зустрічі з Папою Генеральний Секретар ООН зустрівся також і з Державним Секретарем Ватикану, кардиналом Тарчізіо Бертоне та заступником Секретаря у справах стосунків з державами, монсеньйором Антуаном Каміллері.

Як відомо, з 1964 року Святий Престол не є членом, а постійним спостерігачем при ООН, співпрацюючи з організацією з 1957 року.

Пан Гі Мун вже вдруге у Ватикані – 2007 року він мав зустріч з Папою Бенедиктом ХVІ. А наступного, 2008 року, він приймав Бенедикта ХVІ у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку.

Починаючи від часів блаженного Папи Івана ХХІІІ, з офіційним візитом у Ватикані побувало сім Генеральних секретарів Організації Об’єднаних Націй. Свята Столиця з признанням ставиться до ролі Організації Об’єднаних Націй у справі збереження миру у світі, сприяння загальному добру людства та захистові основних людських прав.

Джерело: Радіо Ватикан