Папа Франциск прийняв зречення Архиєпископа Парижа
  • Птн, 03/12/2021 - 18:19

Апостольським Адміністратором призначено Преосвященного Жоржа Понтьє, вислуженого Архиєпископа Марсельського.

У четвер, 2 грудня 2021 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск прийняв прохання про зречення, подане Архиєпископом-Митрополитом Парижа Преосвященним Мішелем Опеті. Апостольським Адміністратором вакантного осідку ad nutum Sanctæ Sedis (до відкликання Апостольською Столицею) призначено архиєпископа Жоржа Понтьє.

Таким чином, Святіший Отець задовольнив прохання про відставку, подане архиєпископом Опеті після чотирирічного проводу Паризької архидієцезії, яке той подав 25 листопада. Спонукою написати листа до Папи став намір вберегти дієцезію від поділів та інших негараздів після того, як у місцевих медіа з’явилися звинувачення у поганому управлінні та в підозрілих стосунках із однією жінкою в 2012 році, коли він був Генеральним Вікарієм. Ієрарх відкинув усі звинувачення, але задля добра громади передав справу в руки Папи.

У прощальному посланні, поширеному після оголошення про прийняття зречення, архиєпископ Мішель Опеті ще раз підкреслив, що подав зречення не тому, що відчуває провину, але для того, щоби запобігти поділам, які завжди виникають там, де існують підозри та втрата довіри. Він подякував усім, хто допомагав йому в пастирському служінні, запевняючи в тому, що молиться за тих, які завдали йому болю та просить пробачення в тих, кого, можливо, зранив.