Папа Франциск про Івана Павла ІІ: Свідок милосердя, що багато вистраждав
  • Втр, 05/05/2020 - 15:52

Святіший Отець написав передмову до книжки, виданої у Ватикані з нагоди 100-річчя від дня народження Папи Войтили.

«Святий Іван Павло ІІ був великим свідком віри, великим мужем молитви, який жив у повному зануренні в свій час і в постійному контакті з Богом, бувши надійним провідником для Церкви в період великих змін», – пише Папа Франциск про свого святого попередника, зазначаючи, що протягом років свого священичого і єпископського служіння, споглядаючи на ного, просив у Бога дару вірності Євангелію за прикладом цього Папи.

Про це читаємо у передмові Святішого Отця до книги «Святий Іван Павло ІІ. 100 років. Слова та зображення», яку Ватиканське книжкове видавництво приготувало з нагоди 100-річчя від дня народження Кароля Войтили. В книзі представлено найвидатніші висловлювання Папи-поляка, від дня його обрання 16 жовтня 1978 року до дня відходу до вічності 2 квітня 2005 року, супроводжувані добіркою найпромовистіших світлин.

Цінна спадщина

За словами Папи Франциска, у Церкві «живою спадщиною» залишилося вчення святого Івана Павла ІІ, його енцикліки й щоденні повчання, «цінний дар Катехизму Католицької Церкви». В пам’яті тих, які пережили роки «його тривалого й плідного понтифікату», закарбувалися його гуманізм, відкритість на діалог, рішучість старань на припинення війн, готовність виходити назустріч всім і обійняти страждаючого.

«Але не про цього святого Івана Павла ІІ хочу розповісти вам, роблячи вступ до цієї прекрасної ініціативи Ватиканського видавництва. Тим, про що ми, іноді, ризикуємо забути, й на що хочу звернути увагу читмачів, є те, скільки цей Папа вистраждав протягом свого життя», – пише Святіший Отець, згадуючи про передчасну втрату матері, смерть брата й батька, здійснення покликання в період війни…

«Страждання, які він пережив, повністю ввіряючись Господеві, загартували його, зробили ще сильнішою християнську віру, в якій він був вихований у родині. Він був надзвичайним вихователем численних юнаків і дівчат, які завдяки йому, молодому священикові, ступили на дорогу конкретної віри», – зазначає Папа Франциск, додаючи, що святому Іванові Павлові ІІ не бракувало страждань і як Папі, починаючи від жахливого замаху 1981 року. Він «віддав своє життя, пролив свою кров за Церкву, та засвідчив, що також у важкому випробуванні недугою, щоденно розділеному з Богом, Який став Людиною і був розп’ятий за наше спасіння, можна залишатися радісними і самими собою».

Приклад для молоді

Далі Святіший Отець зазначає, що від дня відходу святого Івана Павла ІІ проминули 15 років. Це може здаватися коротким часом, але цих років багато для молоді й підлітків, які його не знали чи застали в глибокому дитинстві. І тому, в сторіччя від дня його народження, правильним є згадати «цього великого свідка віри, якого Бог дарував Своїй Церкві та людству».

«Він був великим свідком милосердя і протягом всього свого понтифікату нагадував нам про цю рису Бога. Тож прекрасним є згадувати його в простий спосіб: за допомогою зображень, настільки промовистих і спроможних передати те, ким Іван Павло ІІ був. І за допомогою коротких текстів і молитов, почерпнутих із його проповідей, документів і повчань. Сподіваюся, – підсумовує Папа Франциск, – що цей текст зможе протрапити до рук багатьох людей, насамперед, молоді: пам’ятаймо про Його віру, його постать нехай буде прикладом того, як ми повинні свідчити сьогодні. Почуймо відлуння його заклику навстіж відчинити двері для Христа й не боятися. Радісно крокуймо, незважаючи на труднощі, стежками світу, наслідуючи кроки гігантів, які нас випередили, у впевненості в тому, що ми не є і ніколи не будемо самотніми».