Папа Франциск: Силою Святого Таїнства Хрищення усі ми є учнями-місіонерами
  • Суб, 15/02/2014 - 20:19

13 лютого 2014 року Святіший Отець Франциск прийняв на приватну аудієнцію єпископів Болгарської Єпископської Конференції з нагоди їхнього візиту ad Limina Apostolorum, який вони здійснювали цими днями. Зазначимо, що серед понад 7,5-мільйонного населення Болгарії, понад 80% якого є православними, католики становлять лише приблизно 2%. Душпастирська праця здійснюється в двох дієцезіях латинського обряду (Нікополь та Софія-Пловдів) та екзархаті для вірних візантійського обряду з осідком у Софії, які об’єднані в Міжобрядову Єпископську Конференцію Болгарії. Її очолює владика Хрісто Пройков, Екзарх для вірних візантійського обряду.

У своєму звернені, яке він вручив болгарським Єпископам у письмовій формі, Папа зупинився над деякими етапами із нещодавнього минулого Болгарської Церкви, вказуючи на те, що у перемінні історичні часи болгарський народ таки зберіг полум’я віри в Ісуса Христа. Вселенський Архиєрей закликав духовних провідників католицьких дієцезій у Болгарії до продовження та посилення зусиль в екуменічному діалозі з Православною Церквою.

Єпископ Риму підкреслив, що у суспільстві, позначеному багатьма духовними порожнинами, які залишив по собі атеїстичний режим та практичний матеріалізм, християнські громади Болгарії, як римо-католицького обряду, так і східних, сумлінно звершують свою місію свідчення природних моральних цінностей та Христового Євангелія. Серед іншого, він також підкреслив, що можна спостерегти оживлення діяльності та ініціатив, які вказують на те, що християнська віра в Болгаріє є живою, незважаючи на те, що католики у тій країні є релігійною меншістю. Побажанням Вселенського Архиєрея було, щоб болгарська Католицька Церква і далі сміливо крокувала цією дорогою, намагаючись здійснити також і в Болгарії це місійне перетворення, яке Церква покликана здійснити в цілому світі. «Це вимагає духовного та душпастирського навернення, – мовив далі Святіший Отець, – яке розпочинається з усвідомлення того, що силою Святого Таїнства Хрищення усі ми є учнями-місіонерами, яких Господь послав євангелізувати радісно та винахідливо, належно оцінюючи також і цінний скарб народної побожності». Таке відновлене місійне дбання має теж соціальний вимір, властивостями якого є соціальне включення бідних та старання про спільне добро і суспільний мир. Далі Єпископ Риму пригадав, що дуже важливо, щоб державні інституції визнавали роль Святого Престолу «як духовної та моральної влади у лоні міжнародної спільноти» і позитивно оцінювали присутність та влад Католицької Церкви в Болгарії. Папа Франциск теж закликав докласти зусилля у християнському вихованні мирян, зокрема, через належну катехизацію у різних сферах, особливо молодіжних.

На закінчення Вселенський Архиєрей передав щирі вітання православному Патріархові Неофіту з нагоди першої річниці його вибору на Главу Православної Церкви у Болгарії, сердечно закликаючи до продовження зусиль у братньому діалозі, щоб ставала дедалі конкретнішою надія дійти до бажаної єдності, до того дня, коли зможемо разом служити Євхаристійну Жертву.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va