Папа Франциск спрощує процедуру уневажнення подружжя
  • Пон, 29/11/2021 - 17:28

Папа скликав нову комісію при Римській Роті. Її завданням буде допомогти застосувати приписи щодо уневажнення подружжя, які були реформовані в 2015 оці. Комісію очолить теперішній декан Роти, о. Алехандро Ареллано Чеділло.

Франциск повертається до цієї теми через шість років після публікації motu proprio „Mitis Iudex Dominus Iesus”, яким реформував канонічний процес у справах ствердження неважності подружжя. Реформа полягала не лише на спрощенні самої юридичної процедури, але й на дорученні більшої відповідальності місцевим єпископам, що пришвидшує процес і робить його більш доступним для сторін. Тепер – як читаємо в motu proprio від 26 листопада – Франциск хоче надати змінам «новий імпульс» у італійських єпархіях і підтримати їх у прийнятті реформи.

Святійший Отець зазначає, що суддівське служіння єпископа повинне завжди закладати близькість між суддею і вірними, тому кожен єпископ повинен прагнути до створення у своїй єпархії окремого трибуналу. А комісія займеться таким делегуванням і відокремленням компетентних членів трибуналу, аби процеси проходили щоразу більш ефективно, пише niedziela.pl.

Нагадаємо, що ствердження неважності подружжя – часто його називають «уневажненням» - є рішенням трибуналу про те, що при укладенні шлюб не відповідав умовам, які вимагає церковне право для його важності.