Папа Франциск: трагедія біля берегів Лампедузи – це ганьба, яка ніколи не повинна повторитись
  • Чтв, 03/10/2013 - 19:17

3 вересня 2013 р., у соціальній мережі Твіттер світ облетів короткий заклик Папи Франциска: «Молімо Бога за жертви трагічної корабельної аварії біля берегів Лампедузи».

3 жовтня 2013 року біля берегів італійського острова Лампедуза в Середземному морі зазнало аварії судно з приблизно 500 сомалійськими біженцями на борту. Вдалось врятувати тільки коло 150 осіб. Решта вважаються зниклими без вісті. Рятувальна служба знайшла вже коло сотні тіл загиблих, їхня кількість постійно зростає. Човен почав тонути в ранкові години, щоб привернути увагу до судна, біженці підпалили ковдру, від чого почалась пожежа. А у четвер вночі на Лампедузі висадилися ще понад 400 біженців, які розміщені в центрі тимчасового прийому.

Під час аудієнції у Ватикані для учасників пропам’ятних заходів з нагоди відзначення 50-ї річниці енцикліки Pacem in terris (Мир на землі) блаженного Івана ХХІІІ, організованих Папською Радою «Справедливість і мир», Папа Франциск ствердив, що «чергова трагедія біля берегів Лампедузи є ганьбою, яка ніколи більше не повинна повторитись», закликаючи до спільної молитви за осіб, які втратили життя, за їхні родини, за всіх біженців. «Об’єднаймо зусилля, – сказав Святіший Отець, – щоб такі трагедії не повторились! Тільки рішуча співпраця усіх може їм запобігти».

Папа висловив глибокий жаль з приводу цієї катастрофи, пов’язуючи її з нелюдською світовою економічною кризою, що є серйозною ознакою відсутності пошани до людини.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va