Папа Франциск: Відвага та смирення – характеристики християнської проповіді
  • Чтв, 25/04/2013 - 10:03

У четвер, 25 квітня 2013 р., Папа Франциск очолив Святу Літургію в каплиці «Дому Святої Марти» з нагоди літургійного спомину за новим стилем святого євангелиста Марка. З ним молилися члени Секретаріату Синоду Єпископів та група ватиканських жандармів. Були також кілька українських Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, оскільки монахині цього Згромадження допомагають у веденні домашнього господарства в резиденції Архиєпископа Ніколи Етеровіча, Генерального Секретаря Синоду.

 

Коментуючи під час проповіді уривок з Євангелія від святого Марка, в якому розповідається про Вознесіння Ісуса, та уривок з першого послання святого Петра, Святіший Отець наголосив на тому, що стиль християнського звіщення є смиренним, але, водночас, не боїться звершення великих діл.

 

Перед тим, як вознестися на небо, Господь посилає Апостолів звіщати Євангеліє «аж до кінців землі». Це, за словами Папи, вказує на широкі горизонти та на місійність Церкви, яка, однак, не йде вперед сама, але з Ісусом. «Господь, – сказав він, – співдіє з усіма, хто проповідує Євангеліє. І це повинно додавати християнам великодушності. Боязкий християнин – це непорозуміння: великодушність є властивістю християнського покликання – завжди більше і більше, завжди вперед».

 

Святий Петро у своєму посланні характеризує християнський стиль проповідування, як покірний. Святіший Отець зауважив, що завданням християн є не «здобути світ», але «проповідувати у світі». Християнин «звіщає Євангеліє більше своїм свідченням, ніж словом», – наголосив проповідник, додаючи, що Євангеліє від святого Марка закінчується «прекрасною фразою» про те, що Господь «утверджував слово знаками, які Його супроводжували». «Коли ми йдемо вперед з цією великодушністю, але також з цим смиренням, коли не лякаємося великих речей, цього розлогого горизонту, але приймаємо і малі речі – покору, щоденну любов – Господь утверджує слово».

 

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану