Папа Франциск: Все чернече життя покликане стати молитвою
  • Пон, 10/08/2020 - 13:34

Чернеча приналежність до Господа Бога проявляється, особливим чином, у молитві. Про це пише Папа Франциск у листі до черниць Згромадження Сестер Францисканок Найменших від Пресвятого Серця, які 8 серпня 2020 р. розпочали приготування до 100-літнього ювілею переходу у вічність своєї блаженної засновниці.

Дорогі сестри, 8 серпня 2021 року виповниться 100-ліття від народження для неба блаженної Марії Марґеріти Каяні, яка у 1902 році заснувала Інститут Францисканок Найменших від Пресвятого Серця. Радію, що ви, її духовні дочки, бажає приготуватись до цього святкування ювілейним роком, що розпочинається саме сьогодні, у день літургійного спомину блаженної. Бажаю, аби цей рік став для всього Згромадження нагодою пригадати життя та навчання вашої засновниці, як також, поглянути на ці майже 120 років шляху, дивлячись теж на виклики майбутнього”, – цими словами розпочинається лист Святішого Отця Франциска, адресований черницям Згромадження Сестер Францисканок Найменших від Пресвятого Серця, яке є Інститутом папського права з осередком в Італії.

Сестри Францисканки Найменші

Далі Папа забажав коротко зупинить над назвою цього чернечого Згромадження, вказуючи спершу на те, що Мати Каяні назвала Інститут Minime, тобто, Найменші. Її наміром було наголосити на стилі життя сестер Згромадження, а саме на тому, що сестри, за прикладом святого Франциска,  повинні відзначатись глибокою покорою. На переконання Вселенського Архієрея, мова йде про вузький і складний шлях, яким необхідно прямувати у чернечому житті безупинно, щодня, однак, ті, які ним ідуть, приносять плід у своєму житті. Це шлях, яким прямувала також і Пресвята Богородиця.

Сестри від Пресвятого Серця

Окресленням “від Пресвятого Серця” блаженна засновниця Згромадження прагнула вкорінити своїх сестер у джерело Любові.

“Любов, яку Ісус має до нас, не засліплює великими спецефектами, що швидко згасають, але це конкретна і вірна любов, яка складається із близькості, жестів, які піднімають нас і дарують нам гідність і довіру.”

– пише далі Єпископ Риму, закликаючи сестер любити інших, зокрема своїх співсестер, “Серцем Ісуса”, проявляючи до них свою багату ніжність.

“Від Пресвятого Серця”, на переконання Папи, не є звичайним додатком до назви, але вказує на приналежність сестер даного Згромадження: “Господь подарував вам життя, він породив вас до віри і покликав вас до Себе в посвяченому житті, притягаючи вас до Свого Серця. Ця приналежність проявляється особливим чином у молитві. Все наше життя покликане, через благодать Святого Духа, стати молитвою. Для цього ми повинні дозволити Господеві завжди залишатися з’єднаним із нами. І, таким чином, Він перемінюватиме нас день-за-днем, вчиняючи наше серце дедалі більше схожим на Своє. (...) Натхнені Пресвятим Серцем, ви будете матерями для братів і сестер, яких ви зустрічатимете «від колиски до могили», як казала блаженна Марія Марґеріта. Ви радісно звіщатимете про те, що Господь завжди споглядає на нас з милосердям, що має милосердне Серце.

Харизма Згромадження

Як підкреслює Святіший Отець у листі до сестер, харизма їхнього Згромадження має також вимір оновлювати. “Це є великим служінням на благо світу. Гріх руйнує діло, яке Бог створив прекрасним. А ви, своїми молитвами та своїми маленькими жестами, засіваєте на полі світу зерно Божої любові, яка робить все новим. Коли зерно падає на землю, то воно не здіймає гамору; так само багато починань, які ви провадите в Італії, Бразилії, Єгипті, Шрі-Ланці та у Вифлеємі, зокрема, на користь дітей та молоді”, – зазначив Глава Католицької Церкви, який є також Вищим Настоятелем усіх ченців та черниць, монахів та монахинь.

На закінчення Папа ще раз привітав сестер із ювілеєм, запевнив у своїх молитвах, уділив усім черницям Згромадження своє Апостольське благословення та попросив не забувати молитись також і за нього.