Папа Франциск затвердив статут нового відомства в справах мирян, родини і життя
  • Суб, 04/06/2016 - 15:52

У суботу, 4 червня 2016 р., Папа Франциск, на пропозицію Ради Кардиналів, затвердив на випробувальний термін статут нового Відомства в справах мирян, родини і життя, який від 1 вересня 2016 року поглине теперішні Папську Раду в справах мирян і Папську Раду в справах сім’ї.

У статуті зазначається, що новий орган Апостольської Столиці відповідатиме за справи, які стосуються захисту життя, апостоляту мирян та душпастирської опіки сімей. Його очолюватиме Префект, якому допомагатиме Секретар, що може бути мирянином, та три Заступники Секретаря, якими будуть миряни, що очолюватимуть відповідні три відділи: в справах мирян, у справах сім’ї та в справах захисту життя.

Статут визначає завдання кожного з трьох відділів. Зокрема, на відділ у справах мирян покладається відповідальність за заохочення мирян до участі в катехитичному формуванні, літургійному житті, в органах управління Церкви, його завданням є оцінювати ініціативи єпископських конференцій щодо встановлення нових церковних служінь для мирян, засновувати мирянські асоціації міжнародного характеру.

Відділ у справах сім’ї займатиметься розвитком душпастирства родин та захистом гідності й добра сім’ї, наглядатиме за діяльністю різних католицьких асоціацій та рухів, які мають на меті служіння добру родини, дбатиме про поглиблення доктрини про сім’ю та її поширення, визначатиме напрямні для приготування наречених до подружжя, супроводу молодих подруж, підтримки родин в справі виховання та участі в суспільному й церковному житті.

Відділ у справах життя підтримуватиме та координуватиме ініціативи на користь відповідального батьківства й захисту життя від зачаття до природної смерті, підтримуватиме діяльність організацій та асоціацій, які допомагають жінкам та родинам у випадку труднощів захищати дар життя.

З новим відомством пов’язана також Папська Академія «За життя».