Папа Франциск зустрівся з проводом Лицарів Святого Гробу Господнього
  • Птн, 16/11/2018 - 16:54

Зустріч відбулася на завершення Консульти, головною темою якої було обговорення постаті та завдань очільників національних і регіональних структур Ордену

Ви є не філантропічною організацією, що дбає лише про покращення матеріального становища підопічних, але повинні поставити в центрі своїх діл свідчення Божої доброти й турботи. На це Папа Франциск звернув увагу представникам Лицарського Ордену Святого Гробу Господнього в Єрусалимі, приймаючи у п’ятницю, 16 листопада 2018 р., учасників Консульти, тобто, головної наради членів Великого Магістрату та Місцеблюстителів, які очолюють структурні підрозділи в країнах та регіонах світу. Через них Святіший Отець привітав всіх лицарів і дам, складаючи подяку за харитативні та духовні ініціативи для підтримки мешканців Святої Землі.

Орден Святого Гробу Господнього

Орден Святого Гробу Господнього в Єрусалимі – це католицький лицарський орден, який згідно з актуальним канонічним правом має статус асоціації вірних католиків, пов’язаної з Апостольською Столицею. Утворений у Середньовіччі з метою захисту християнських святинь у Святій Землі та паломників, сьогодні він підтримує служіння латинського Єрусалимського патріархату та докладає зусилля для сприяння християнській присутності у Святій Землі.

Главою Ордену від кінця XV століття є Папа Римський, який від 1949 року здійснює цю владу через делегата з Колегії Кардиналів, що має титул Великого Магістра. Тепер Великим Магістром є кардинал Едвін Фредерік О’Браєн.

Як удома

Приймаючи учасників Консульти, які кожні п’ять років збираються при осідку святого Петра на загальну асамблею, Святіший Отець зазначив, що у Ватикані вони є «немовби у себе вдома», адже ця інституція перебуває під опікою Апостольської Столиці. Дякуючи їм за підтримку програм у душпастирській та культурній сферах, Святіший Отець заохотив членів Ордену також і до того, щоби пліч-о-пліч з латинським Єрусалимським патріархатом, ставити чоло «кризі біженців, яка протягом останніх п’яти років спонукала Церкву давати значущу гуманітарну відповідь в усьому регіоні».

На дорозі діалогу

Глава Католицької Церкви назвав «хорошим знаком» той факт, що ініціативи Ордену у сфері освіти та медичної допомоги є відкритими для всіх, не залежно від спільноти приналежності чи віровизнання. Це сприяє прокладанню «дороги до пізнавання християнських цінностей, сприяння міжрелігійному діалогові, до взаємопошани та взаєморозуміння». «Іншими словами, своєю заслуженою діяльністю ви робите свій внесок у будування тієї дороги, що приведе до досягнення миру в усьому регіоні, чого всі ми сподіваємося», – сказав він.

Роль провідників у зростанні Ордену

Святіший Отець прокоментував також центральну тему цьогорічної Консульти, яка розглядала постать місцевих провідників, тобто, місцеблюстителів, що діють у понад тридцяти країнах і регіонах світу. За словами Папи, постійне зростання Ордену залежить від прикладу очільників. Не слід забувати, що «головним завданням» Ордену є духовне зростання членів, а тому успішність ініціатив неможлива без належних програм релігійного формування та зміцнення стосунків з Господом Ісусом. Завданням провідників є «давати приклад інтенсивного духовного життя та конкретної приналежності до Господа», і саме так виконується «дійсне служіння влади».

Завдання перед світом

«Щодо вашої місії у світі, – вів далі Глава Католицької Церкви, – не забувайте про те, що ви не є філантропічною організацією, задіяною у покращення матеріального та соціального становища адресатів. Ви покликані поставити у центрі, як остаточну мету своїх діл, євангельську любов до ближнього, щоби повсюди свідчити доброту й турботливість, з якою Бог любить усіх». А тому вступ до Ордену представників духовенства є не почестю, але частиною пастирських обов’язків, створюючи нагоди для спільної та літургійної молитви, пропонуючи духовні вправи й катехизи для постійного формування.

Мученики «крові» та «білі» мученики

Папа не оминув увагою того факту, що у світі, «який часто відвертає свій погляд», зростає кількість переслідуваних і вбитих за віру християн. «Крім їхнього кривавого мучеництва, існує також “біле мучеництво”, яким, наприклад, є те, що трапляється у демократичних країнах, коли обмежується релігійна свобода», – сказав Святіший Отець, закликаючи членів Лицарського Ордену Святого Гробу Господнього в Єрусалимі поєднувати діла милосердя з молитвою в наміренні отримувачів допомоги.

Наприкінці зустрічі Папа поблагословив ікону Пресвятої Богородиці, Покровительки переслідуваних християн, копії якої призначені до кожного Місцеблюстительства Ордену в різних частинах світу.