Папа Франциск подякував за беатифікацію у Кракові двох засновниць Чернечих Згромаджень
  • Пон, 10/06/2013 - 20:25

Після проказування недільної молитви «Ангел Господній» з прочанами, зібраними на площі святого Петра у Ватикані 9 червня 2013 року, Папа Франциск окремо згадав беатифікацію, проведену в польському місті Кракові. Блаженними проголошено двох засновниць чернечих Згромаджень – Софію Чеську з Мацейовських, яка для ведення виховної діяльності серед дівчат у ХVІІ-му сторіччі заснувала у Кракові Згромадження Дівиць Офірування Найсвятішої Діви Марії, який називають сестрами-презентками, та уродженки України Маргарити Лукії Шевчик, що у ХІХ сторіччі заснувала Згромадження Дочок Страждаючої Пречистої Діви Марії, відомих як сестри-серафітки. «Разом із Церквою у Кракові складімо подяку Господеві», – сказав Вселенський Архиєрей.

 

Сестри-презентки трудяться в Україні від 1995 року, а саме в Рогатині Івано-Франківської області, доїжджаючи і до інших парафій та допомагаючи священикам у катезизації і парафіяльному душпастирстві.

 

Сестри-серафітки, засновниця яких Блаженна Маргарита Лукія Шевчик народилась місті Шепетівці, що на півночі сучасної Хмельницької області, від 1897 року служили в місті Стрию Львівської області , де зберігся їхній колишній костел. Нині в Україні вони трудяться у Львівській архидієцезії РКЦ в місті Дрогобичі та в містечку Кам’янка-Бузька Львівської області.

 

Беатифікаційну урочистість в сактуарії Божого Милосердя в Кракові-Лаґевніках провів кардинал Анджело Амато, Префект Конгрегації у справах святих. У беатифікації брали участь численні представники єпископату Польщі та з-за кордону, Сестри обидвох Згромаджень та понад двадцять тисяч вірних.

 

Понад два сторіччя відділяють одна від одної нових блаженних католицької Церкви. За словами кардинала Анджело Амато, «вони залишили своїм духовним донькам не тільки євангельське благословення у служінні убогим та потребуючим, але, перш усього, запевнюючи, що цей шлях веде до святості, заповідаючи їм чинити добро і чинити його – добре». Нові блаженні є свідченням живої віри, глибокої надії та жертвенної любові до Бога й ближніх.

 

Софія Чеська з Мацейовських народилася в Польщі 1584 року, а повдовівши у 22 роки, керуючись настановою «З любов’ю до Бога рятувати людські душі», посвятилась ділам милосердя щодо вбогих і сиріт, зокрема бідних та осиротілих дівчат, присвятивши себе їхньому вихованню та навчанню в інституті, який сама заснувала, і який пізніше був піднесений до рівня Згромадження. Блаженна Софія Чеська померла 1650 року в опінії святості й похована у Кракові.

 

1828 року, коли блаженна Маргарита Лукія Шевчик народилася у Шепетівці, ці терени належали до Російської імперії, де після поразки Листопадового і Січневого повстань проти царату, місцевих поляків всіляко переслідували, а Католицька Церква зазнала утисків. За таких обставин Лукія вступила до Третього Чину св. Франциска, де в підпільних умовах здобула перший досвід богопосвяченого життя. У 1870 році разом із іншою терціяркою надважується на піше паломництво до Святої Землі. Упродовж трьох років вона там опікувалася бідними і хворими паломниками. Згодом Лукія Шевчик поїхала до Варшави, а звідти – у Закрочим, де під духовним проводом блаженного Гонората Козьмінського заснувала монашу спільноту під назвою Сестрички Убогих, яке поширювало харитативне служіння. «Все для Ісуса через Страждаюче Серце Марії», – таке гасло обрали сестри-серафітки. У 1881 році блаженний Гонорат віддав нове Згромадження під опіку Матері Божої Страждаючої.

 

Слугиня Божа Маргарита Лукія Шевчик очолювала засноване нею Згромадження протягом 23 років. Померла 1905 року в Нєшаві, а у 1951 році її прах перепоховано у храмі сестер-серафіток в Осьвєнцимі. Сьогодні, крім Польщі та України, духовні доньки Маргарити Лукії Шевчик служать в Швеції, Франції, Білорусі, США та Ґабоні

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va