Папа: Господь близький до жертв старих і нових форм рабства
  • Чтв, 24/08/2017 - 14:30

«Господь близький до тих, хто є жертвами старих і нових форм рабства: негуманної праці, незаконної торгівлі, експлуатації» – таке повідомлення було поширене через дев’ятимовний аккаунт Папи Франциска @Pontifex в соціальній мережі Twitter у середу, 23 серпня 2017 року.

Рабство існує досі. Про це нам пригадує Міжнародний день пам’яті жертв работоргівлі та її ліквідації, який щороку відзначається 23 серпня на згадку повстання рабів Сан-Домінго і Гаїті в 1791 році, яке поклало початок процесу ліквідації системи рабства.

Отець Майкл Черні, заступник Секретаря Відділу у справах мігрантів Дикастерії сприяння цілісному розвиткові людини, у інтерв’ю для Ватиканського Радіо зазначив що, на жаль, цей День є не лише історичною пам'яттю, але й актуальною проблемою.

За його словами, спомин про рабство минулого є відкритим питанням, оскільки наслідки торгівлі людьми тривають понині. «Наслідками є дисбаланс у взаєминах, особливо, між Африкою та Європою та між Африкою та Америкою: це залишається частиною цього великого злочину», – пояснив він.

Отець Черні також підкреслив, що на відміну від минулого, коли про рабство знали всі, сучасні форми рабства є прихованими, і тому перший крок на шляху до його подолання полягає у тому, щоб «відкрити очі і бути чутливішими до загроз сучасного рабства».

Говорячи про зв'язок сучасного рабства з міграцією, священик підкреслив важливість того, щоб маршрути міграції були врегульованими та відносно «простими», оскільки в іншому випадку існує небезпека того, що нелегальне переміщення вестиме до рабства.