Папа: Господь – це скеля, на якій слід будувати своє життя
  • Чтв, 06/12/2018 - 18:30

Говорити та робити, пісок та скеля, висота та низина – на цих словах побудував свою проповідь Папа Франциск під час Святої Меси у четвер

Говорити – це спосіб творення, але дуже поверховний, адже можна казати, що я є християнином, але не чинити християнських вчинків. Над цим запропонував застановитись Глава Католицької Церкви під час проповіді, яку він виголосив вранці в четвер, 6 грудня 2018 р., під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім святої Марти». До цих роздумів Папу спонукали біблійні уривки, прочитані під час Євхаристійного Богослужіння: з Євангелії від святого Матея та із старозавітної книги пророка Ісаї.

Говорити та робити

Звертаючи увагу на слова «говорити» та «робити», Глава Католицької Церкви намагався вказати на те, що в християнському житті людина часто зупиняється, немовби, на половині шляху, на поверхні, тобто говорить, що вона є християнином, але її вчинки не відповідають цим словам. Можна сказати, що це схоже на макіяж: тільки гримуватись, немов християни, говорити, але не робити. Натомість, Христос заохочує до конкретних вчинків.

Пісок і скеля

Також і друга пара слів є протиставленням. На думку Папи, пісок, що не є міцною субстанцією, пов’язаний із словом «говорити», гримуватись немов християнин, будувати життя без надійного фундаменту. А ось Христос – скеля. Він є силою! Часто, той, хто покладається на Господа, не має успіху, про нього не знають, він не стає відомим, однак, він міцний. Така людина не покладає свою надію на славу, владу, на земні речі, але на Господа, Який є міцною надійною основою. Конкретність християнського життя допомагає нам прямувати вперед та будувати на скелі, Якою є Бог, Ісус Христос.   

Висота та низина

Далі Святіший Отець запропонував для роздумів наступну пару слів: висота та низина. Пригадуючи слова старозавітньої книги пророка Ісаї, Папа Франциск звернув увагу на те, що Господь підносить вгору покірних, які є послідовними та конкретними у своєму житті, а могутніх і гордих скидає з престолів, жбурляє в порох.

Запитання на Адвент

На закінчення Вселенський Архиєрей запропонував, зокрема, під час Адвенту, призадуматись на кількома важливими запитаннями: «Чи я є християнином на словах чи на ділах? Чи будую своє життя на піску світськості та марнославства чи на міцному фундаменті Господа Бога? Чи я покірний, чи намагаюсь служити Господеві в покорі?».