Папа: Господь закликає не залишатися у полоні болю, не дозволити надії померти
  • Нед, 26/03/2023 - 21:41

Коли життя здається запечатаним гробом, Ісус закликає відкотити камінь. Про це нагадав Папа Франциск, зустрічаючись із паломниками в останню неділю березня.

 

Воскресіння Лазаря, одне з останніх чуд Ісуса перед страстями і воскресінням, було в центрі уваги роздумів, якими Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 26 березня 2023 року. Переповідаючи євангельську подію, він нагадав, що Лазар був близьким другом Ісуса. Христос знав, що той помирає, але прибув до його дому на четвертий день після похорону, коли «вже втрачена будь-яка надія». Його прихід дещо розпалює уповання в серцях Марти та Марії, й вони «навіть серед болю хапаються за це світло». Ісус заохотив їх мати віру й наказав відкрити гріб, і після молитви до Отця крикнув до Лазаря: «Вийди!». І той повернувся до життя.

 

Коли життя здається запечатаним гробом…

Як підкреслив Папа, послання цієї розповіді зрозуміле: Ісус дає життя також і тоді, коли здається, що надії вже більше немає. «Іноді трапляється, що почуваємося в безнадії, або зустрічаємо людей, які перестали надіятися», – сказав він, зазначивши, що причиною для цього може стати втрата близької людини, пекуче розчарування, зазнана зрада, або ж особиста велика помилка. Тоді доводиться чути: «Вже нічого не можна зробити!». В такі хвилини життя «здається запечатаним гробом»: все в пітьмі, навколо лише біль і відчай. «Сьогоднішнє чудо каже нам, що це не так, що в ці хвилини ми не самі, ба більше, саме в ці хвилини Ісус близький як ніколи, щоби повернути нам життя», – сказав Наступник святого Петра, додаючи, що Ісус плаче з нами, як плакав через Лазаря, про що читаємо в Євангелії, і водночас «заохочує не переставати вірити й надіятися, не дати негативним почуттям розтоптати нас».

 

… Ісус наближається і каже: «Відкотіть камінь».

Святіший Отець зазначив, що в такі хвилини Ісус приходить і каже нам, як і тоді: «Відкотіть камінь». Біль, помилки, падіння не потрібно ховати в собі, в закритій темній кімнаті. Усунути камінь означає вилити назовні все те, що носимо в собі, з довір’ям вручаючи це Ісусові, Який кожному з нас, як Лазареві, каже: «Вийди з гробу». Він закликає підвестися, усунути похоронні полотна, що тримають зв’язаними. Не треба «впадати в песимізм, який гнітить, у страх, який ізолює». Христос, як зауважив Єпископ Риму, закликає не дозволити страхові полонити нас, не дозволити надії померти.

 

Тож, підсумовуючи, Папа заохотив замислитися, чи можливо й ми в цей час «носимо в серці якийсь тягар або якесь страждання», яке здається, що розчавлює нас. Отже, це час «усунути камінь та вийти назустріч Ісусові, Який близько». У цьому контексті проповідник запропонував пошукати відповіді на деякі запитання. Чи ми спроможні відкрити Ісусові свої серця, ввіряти Йому наші тривоги? А також, чи ми, як малі віддзеркалення Божої любові, спроможні освітлювати своє середовище словами й жестами життя? «Нехай же Марія, Матір надії, оновить у нас радість не почуватися самотніми та поклик нести світло в темряву, що нас оточує», – побажав Святіший Отець.