Папа: Християнин поширює мир, починаючи від спільноти в якій живе
  • Втр, 05/02/2019 - 10:38

Євангельські блаженства стали темою проповіді, яку Глава Католицької Церкви виголосив під час Святої Меси в Абу-Дабі, найбільшого в історії Аравійського півострова прилюдного християнського богослуження.

Ісус не каже, що «будеш блаженним», але називає учнів блаженними, і в цьому – перша дійсність християнського життя: воно не полягає в тому, щоб дотримуватися переліку приписів чи пізнати збір доктрин, але в тому, щоб знати, що в Ісусі ми є любими дітьми Небесного Отця. Цими роздумами Папа Франциск розпочав свою проповідь під час Святої Меси, яку він 5 лютого 2019 р. очолив у спорткомплексі Шейха Зайда в Абу-Дабі, столиці ОАЕ.

На богослуження зібралися понад 120 тисяч християн приблизно 100 національностей, вірні різних обрядів та католицьких Церков свого права: греко-католики, копти, латинники, мароніти, сиро-католики, сиро-малабарці, сиро-маланкарці та халдеї. До Абу-Дабі прибули Глави Східних Католицьких Церков та єпископи з Близького Сходу. На молитві були присутні також кілька тисяч мусульман.

Блаженства означають жити як Ісус

Роздумуючи над Блаженствами, проповідник зауважив, що нас вражають причини кожного з них. І щоб їх збагнути, слід поглянути на те, як жив Ісус: «убогий в речах і багатий в любові, оздоровив чимало життів, але не пощадив Свого», «прийшов служити, а не щоб Йому служили», навчив нас, «що великим є не той, хто має, але той, хто дає».

«Просімо разом сьогодні на цьому місці благодаті наново відкрити захоплення тим, щоб іти за Ісусом, наслідувати Його, не шукати нічого іншого, крім Нього та Його смиренної любові. Бо саме в цьому, у сопричасті з Ним та в любові до інших, полягає сенс життя на землі. Чи вірите в це?» – запитав Глава Католицької Церкви слухачів, зауваживши, що прибув сюди також для того, аби подякувати їм за те, що живуть Євангелієм.

«Кажуть, що між написаним і пережитим Євангелієм існує та сама різниця, що й між написаною та відтвореною музикою. Ви тут знаєте мелодію Євангелія та живете ентузіазмом його ритму», – додав він.

Бог відкриває шляхи у пустелі

Далі Папа вказав на те, що «жити як блаженні та йти Ісусовим шляхом» не означає завжди бути у веселощах. Той, хто пригноблений, зазнає несправедливості чи намагається бути миротворцем знає, що означає страждати. І місцевим вірним не є легко жити далеко від домівки, відчувати непевність майбутнього, тощо.

«Господь є близьким. Може трапитися, що перед обличчям випробування чи складного періоду в житті можемо почати думати, що ми самотні, навіть після того, як провели з Господом чимало часу. Але в ці хвилини Він, навіть якщо й не втручається відразу, крокує поруч з нами, і якщо й далі прямуємо вперед, Він відкриє нову дорогу. Бо Господь – експерт у тому, щоб творити нові речі, він уміє відкривати шляхи також і в пустелі», – наголосив проповідник.

Святість щоденного життя

За словами Святішого Отця, жити Блаженствами не вимагає «яскравих жестів». Ісус не залишив нічого написаного, не збудував нічого вражаючого… Він не вимагав від нас чинити надзвичайні жести. «Він попросив нас довершити лише один мистецький твір, доступний кожному: ним є наше життя. Блаженства, отже, є мапою життя: вони не вимагають надлюдських учинків, але наслідувати Ісуса в щоденному житті», – сказав Папа, зазначаючи, що вони заохочують зберігати серце чистим, незважаючи нінащо здійснювати залишатися лагідними й справедливими, переживати труднощі в єдності з Богом… Йдеться про «святість щоденного життя». «Блаженства, – додав він, – не призначені для надлюдей, але для тих, які долають щоденні виклики та випробування. Той, хто живе ними по-Ісусовому, той вчиняє світ чистішим».

Підсумовуючи, Папа окремо зупинився на двох Блаженствах. Перше з них – «Блаженні лагідні». Він наголосив що не той, хто нападає чи бере верх є блаженним, але той, «хто дотримується поведінки Ісуса, Який нас спас, лагідного навіть перед обличчям Своїх обвинувачів». Святий Франциск закликав своїх послідовників, які вирушали в сарацинські сторони, уникати «сварок і суперечок». «У той час, коли чимало людей вирушали зодягнені у важкі обладунки, святий Франциск нагадував, що християнин вирушає озброєним лише своєю покірною вірою та конкретною любов’ю. лагідність є важливою: якщо житимемо в світі по-Божому, станемо каналами Його присутності. В іншому випадку не принесемо плоду», – наголосив Святіший Отець.

Другим блаженством, на яке вказав проповідник, є «Блаженні миротворці». За його словами, «християнин поширює мир, починаючи від спільноти, в якій живе». Папа зауважив, що в Книзі Одкровення серед спільнот, до яких промовляє Господь, є одна, «схожа до вас», якій Він не робить жодних закидів: ця Церква зберегла Ісусове слово, не відріклась Його імені, залишалася витривалою в труднощах. А її назва «Філадельфія» означає братню любов.

«Церква, що залишається витривалою в Ісусовому слові та в братній любові, приємна Господеві та приносить плід. Молюся про благодать для вас зберігати мир, єдність, дбати одні про одних з тим прекрасним братерством, для якого не існує християн першого і другого класу», – сказав Святіший Отець.