Папа: Христове доручення нести послання спасіння вимагає свідчення
  • Пон, 25/05/2020 - 11:31
Вознесіння говорить нам про те, що Ісус і зійшов на небо, щоб перебувати у славі по правиці Отця, Він і далі й назавжди залишається з нами. Про це Святіший Отець нагадав перед проказуванням молитви «Царице Неба».

Також і в неділю, 24 травня 2020 р., недільна зустріч Папи Франциска з нагоди проказування опівдні молитви до Пресвятої Богородиці, відбувалася за посередництвом відеотрансляції. Беручи до уваги той факт, що в Італії та інших країнах того дня святкувалася урочистість Вознесіння, Святіший Отець коментував уривок з Євангелії від Матея про прощання Ісуса з учнями, які зібралися «на горі, яку їм вказав Ісус».

Покликані продовжувати Його діло

Як зазначив Папа, гора має велике символічне значення: на горі Ісус проголосив блажентсва, на гору Він ходив молитися, там приймав юрби та оздоровлював хворих. Але цього разу на горі вже «не Вчитель, Який діє та навчає», але Той, «Хто просить учнів діяти та звіщати, доручаючи їм завдання продовжувати Його діло».

Виміри місії

«Тож вирушивши у дорогу, зробіть учнями всі народи, христячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все, що я вам заповів», – каже Ісус. За словами Святішого Отця, в цьому бачимо, що місія, яку Христос доручив апостолам, має наступні складові: звіщати, христити, навчати та прямувати дорогою, накресленою Вчителем.

«Це послання спасіння включає, насамперед, обов’язок свідчення – без свідчення неможливо звіщати – до якого покликані також і ми, учні сьогодення, щоби давати рації нашої віри. Перед обличчям такого зобов’язуючого завдання, згадуючи про нашу слабкість, ми почуваємося невідповідними, якими, без сумніву, почувалися також і самі ж апостоли», – зауважив Папа, підкреслюючи, що не потрібно знеохочуватися, пам’ятаючи про слова, які Ісус сказав перед вознесінням: «І ось Я з вами по всі дні аж до кінця віку».

На небі і поруч з нами

За словами Наступника святого Петра, ця обіцянка запевняє «постійну та втішаючу» присутність Ісуса між нами. Але яким чином? Через Святого Духа, Який спонукає Церкву «прямувати крізь історію як супутниця кожної людини». Цей Дух, «посланий Христом і Отцем», здійснює відпущення гріхів та освячує тих, які після покаяння відкриваються на Його дари.

«Обітницею залишатися з нами аж до кінця віків, Ісус започатковує стиль Своєї присутності в світі як Воскреслого. Ісус присутній у світі, але в іншому стилі, стилі Воскреслого. Це присутність, яка об’являється у Божому слові, Святих Тайнах, і постійній і внутрішній дії Святого Духа. Свято Вознесіння говорить нам про те, що Ісус, хоч і піднявся на небо, щоб перебувати у славі по правиці Отця, і далі й назавжди залишається з нами», – зазначив Папа, наголошуючи, що саме з цього випливають наші «сила, витривалість і радість».

«Нехай же Пречиста Діва Марія супроводить наш шлях Своїм материнським захистом: від Неї учімося ніжності та мужності, щоби бути свідками воскреслого Господа в світі», – побажав Святіший Отець.

Нарешті зустріч з паломниками

У зв’язку з послабленням карантинних заходів у Італії, на площу Святого Петра могла потрапити невелика група паломників, розсіяних по всій площі, зберігаючи дистанціювання. Вони слідкували за словами Папи та молилися разом з ним за посередництвом телеекранів, а коли він по завершенні своїх закликів виглянув у вікно, привітали його з великим ентузіазмом. Вперше після кількох місяців Святіший Отець благословляв не порожню площу…

 

Photogallery

1590320567275.jpg

1590320568321.jpg1590320897861.jpg