Папа і Святий Престол на захист прав людини в галузі рибальства
  • Чтв, 22/11/2018 - 10:53

Святий Престол організував захід, присвячений Всесвітньому дневі рибальства. Підтримка Папи через Твіттер

«З нагоди Всесвітнього дня рибальства, що відзначається сьогодні, молімося з всіх моряків, закликаючи увесь світ до боротьби проти торгівлі людьми та примусових робіт у сфері риболовлі», – з таким закликом Папа Франциск звернувся через Твіттер у середу, 21 листопада 2018 року.

Всесвітній день рибальства був встановлений у Нью-Делі (Індія), 21 листопада 1997 року, коли представники промислового й ремісничого рибальства та робітники рибного ринку з 32 країн заснували міжнародну організацію і зобов’язалися підтримувати політику і практику сталої риболовлі на міжнародному рівні та сприяти соціальній справедливості.

Послання Святого Престолу

В осідку Організації продовольства та сільського господарства ООН (FAO) в Римі відбувся тематичний захід, присвячений цій нагоді, організований за участі Дикастерії сприяння цілісному людському розвиткові та Постійного Представництва Святого Престолу при FAO. Під час зустрічі кардинал Петер Турксон, Префект Дикастерії сприяння цілісному людському розвиткові, представив послання Святого Престолу з нагоди Всесвітнього дня рибальства. Він навів деякі дані дослідження ФАО за 2016 рік, згідно з якими у сфері риболовлі працюють понад 59,6 мільйони осіб. З них 14% – жінки. Більшість людей, залучених до даної сфери, походять з Азії (85%).

Численні критичні ситуації у сфері риболовлі

Як зазначив кардинал Турксон, за цими цифрами ховаються «численні і постійні проблеми»: насамперед, це визискування праці рибалок, включаючи фізичне і вербальне насильство, а також чисельні випадки примусової праці, торгівлі людьми і зникнення безвісті в морі. «Усвідомлюючи численні проблеми, наявні в світі риболовлі, – зазначив Префект ватиканського відомства, – країни-члени спеціалізованих агенцій ООН прийняли і затвердили деякі міжнародні інструменти, які у випадку ратифікації і втілення з боку всіх держав, могли б докорінно змінити життя працівників сфери риболовлі та їхніх сімей і екологічний стан рибних ресурсів».

Пріоритети для подолання порушення прав

Під час свого виступу Секретар, відповідальний за стосунки Святого Престолу з державами архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер вказав на три пріоритети для того, аби покращити умови працівників риболовецької галузі. Перший полягає в зміцнення правової сфери для того, аби на міжнародному рівні забезпечити кращі умови захисту. Другий – це втілення підходу, що ґрунтується на фундаментальних правах людини. І третій пріоритет полягає у підтримці реформ у сфері риболовлі.