Папа: єпископ – це людина молитви, вибрана Богом і близька до людей
  • Втр, 11/09/2018 - 15:55

Єпископ – це людина молитви, він відчуває себе вибраним Богом і є близьким до людей. На цьому наголосив Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси, відслуженої в резиденції «Дім святої Марти» у Ватикані у вівторок 11 вересня 2018 року.

У наш час, здається, що Великий обвинувач, як називають диявола, переслідує єпископів, яким важливо пам’ятати про три головні аспекти свого служіння, а саме, що вони повинні бути людьми молитви, не забувати, що вони вибрані Богом і покликані перебувати поруч з Божим людом.

У проповіді Святіший Отець посилається на уривок з 6-го розділу Євангелії від святого Луки, де розповідається, як Ісус проводить цілу ніч на молитві в горах, а потім обирає 12 апостолів, тобто, «перших єпископів», і разом з ними спускається на рівнину до людей, які зібрались, аби Його послухати та зцілитись від своїх недуг.

Семінари для єпископів

Папа Франциск у проповіді зосередився на тому, як Ісус вибрав Своїх апостолів, беручи до уваги те, що тепер у Римі відбуваються три семінари, призначені для єпископів. Щойно закінчився курс актуалізації для єпископів, висвячених 10 років тому; інший семінар, організований Конгрегацією Євангелізації Народів, проводиться для 74 єпископів з місійних теренів, а ще один – для майже 140 владик, що належать до Конгрегації Єпископів. Отже, разом у цих двох семінарах беруть участь понад 200 нових єпископів.

Єпископ – це людина молитви

Перший фундаментальний аспект єпископа – це бути людиною молитви. Молитва, справді, є «утішенням, якого він зазнає у важкі часи», – зазначив Святіший Отець, тобто, єпископ знає, що «Ісус молиться за нього, молиться за всіх єпископів». У цьому єпископ знаходить «утішення й силу», яка спонукає його молитись за себе самого і за весь Божий люд. У цьому полягає його перше завдання.

Єпископ – це людина, яка почуває себе вибраною і покірною

Далі Його Святість підкреслює, що «єпископ, який любить Ісуса, не є кар’єристом, який вбачає в своєму покликанні тільки роботу, можливість, просунутися вперед і піднятись ще вище: ні! Єпископ відчуває себе вибраним. Він у цьому впевнений і це веде його до діалогу з Господом: «Ти вибрав мене, а я означаю дуже мало, я – грішник… Єпископ є смиренним. Адже, він відчуває себе вибраним, відчуває на своєму житті Ісусів погляд, і це дає йому силу.

Єпископ є поруч з Божим людом

І так, як Ісус в євангельській розповіді, єпископ сходить на рівнину, щоб бути поруч з Божим людом. «Єпископ є близько до людей, він не використовує свого становища, щоб віддалитись від них, він дозволяє, аби люди до нього доторкались. Він не шукає притулку в сильних світу цього, в еліти, зовсім, ні! Еліта його критикує, а люди єпископа люблять і це утверджує його в покликанні».

Великий обвинувач-диявол хоче згіршити людей

У проповіді Папа Франциск декілька разів наголосив, що сила єпископа полягає в тому, щоб бути «людиною молитви, людиною, яка відчуває себе вибраною Богом і людиною серед людей». «Слід пам’ятати, що в наші час Великий обвинувач, здається, переслідує єпископів. Це правда, що всі ми є грішниками, також і ми, єпископи. Диявол намагається викрити гріхи, аби згіршити Божий люд. Він, як сам каже Богові в першій главі старозавітної книги Йова, подорожує по всьому світу, шукаючи, як звинуватити.

Сила єпископа проти Великого обвинувача – це молитва, а саме, Ісусова молитва за нього і його власна молитва; це смиренність відчувати себе вибраним Богом і бути поруч з Божим людом, не вибираючи аристократичного життя.

«Помолімся сьогодні, – сказав на завершення проповіді Святіший Отець, – за наших єпископів, за мене, за єпископів, які тут присутні і за всіх єпископів світу».