Папа: Ісус може дати найбільшу радість – відкриття сенсу життя
  • Пон, 27/07/2020 - 12:02

Боже царство є протилежним поверховним речам, які пропонує світ, воно є скарбом, який розширює горизонти. На це вказав Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 26 липня 2020 р., заключну частину тринадцятої глави Євангелії від Матея, де поміщені три коротенькі притчі про Боже Царство: притчі про скарб, закопаний у полі, про дорогоцінну перлину та про сіті, закинуті в море.

Цінний скарб

Святіший Отець зупинився на перших двох, у яких, за його словами, Небесне царство порівнюється з цінними речами. В них розповідається про чоловіка, який знайшов скарб у найнятому полі, та про купця, який знайшов дорогоцінну перлину. Реакція обох є однаковою: вони продають все, що мають, аби придбати те, що запало їм у серце.

«Цими двома притчами, – сказав Папа, – Ісус хоче залучити нас у будування Небесного царства, представивши суттєву характеристику християнського життя, життя небесного царства: повністю приєднуються до царства ті, які готові все поставити на карту, це відважні люди. У дійсності, чоловік і купець з обох притч продають все, що мають, тобто, полишають матеріальні гарантії. З цього можемо зрозуміти, що будування царства вимагає не лише Божої благодаті, але й активної готовності людини».

Радикальні жести

Наступник святого Петра звернув увагу на те, що жести цих чоловіків, які позбуваються всього задля здобуття ціннішої дійсності, є «рішучими й радикальними». Більше того, вони здійснені з радістю, бо «обоє віднайшли скарб».

«Ми покликані прийняти наставлення цих двох євангельських персонажів, також стаючи позначеними здоровим неспокоєм шукачами Небесного царства. Йдеться про те, щоб позбутися важкого тягаря наших світських гарантій, які заважають пошукам і будуванню царства», – сказав він, пояснюючи, що маються на увазі пристрасне бажання володіти, спрага заробітків і влади, думання лише про себе самих…

Сенс життя

За словами Святішого Отця, в наші дні життя декого може виявитися «посереднім і пригаслим», а це тому, що вони, правдоподібно, «не подалися в пошуки справжнього скарбу», а вдовольнилися «привабливими, але минущими» речами. Боже царство «не є феєрверком», але – світлом.

«Боже царство є протилежністю до поверхневих речей, які пропонує світ, воно є протилежністю банальному життю. Воно є скарбом, який оновлює повсякденне життя та поширює його до найрозлогіших горизонтів. У дійсності, той, хто знайшов цей скарб, має креативне та пошукове серце, що не повторює, а винаходить, накреслюючи та випробовуючи нові шляхи, що ведуть нас до лобові до Бога, до ближніх, до того, аби по-справжньому любити себе самих», – сказав Папа, наголосивши, що саме креативність є ознакою людини, яка прямує дорогами Небесного Царства.

«Ісус, Який є захованим скарбом і найціннішою перлиною, не може не викликати радості, всієї радості світу: радості, що випливає із відкриття сенсу для свого життя, радості від відчуття того, що воно втягнуте в пригоду святості», – підсумував Святіший Отець, побажавши: «Нехай же Пресвята Діва допоможе нам кожного дня шукати скарб Небесного царства, доки в наших словах і наших жестах не виявлятиметься любов, яку Бог дарував через Ісуса».