Папа: Коли робимо щось разом, відкриваємо, що ми брати
  • Пон, 25/02/2019 - 16:08

Приймаючи делегацію православної культурної асоціації з Греції, Святіший Отець побажав, аби Христові учні не залишалися в полоні відмінностей.

Робити щось разом допомагає нам наново відкривати, що ми є братами. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи в понеділок, 25 лютого 2019 р., делегацію «Apostolikì Diakonia» – організації, що діє при Святому Синоді Православної Церкви Греції, займаючись душпастирськими, культурними та видавничими проектами.

Приклад плідної співпраці

Вітаючи гостей та передавши через них вітання предстоятелеві архиєпископові Єроніму ІІ, який нещодавно відзначав річницю інтронізації, Глава Католицької Церкви зазначив, що завдяки понад 15-річній співпраці між «Apostolikì Diakonia» та Папською Радою сприяння єдності між християнами, «побачили світ гідні похвали культурні та формаційні проекти», що є «добрим прикладом» плідної співпраці.

«На цьому шляху організатори ініціатив і ті, хто ними скористався, а це, в основному, молоді студенти наших Церков, пересвідчилися, наскільки того, що в нас є спільного, більше від того, що нас віддаляє. Спільна робота допомагає наново відкривати себе братами й сестрами. Молодь навчає нас не залишатися в полоні відмінностей, але запалити прагнення разом прямувати вперед, мріючи про подолання труднощів, які стають на заваді повному сопричастю», – сказав Папа.

Не випадкові перехожі, а брати

За словами Єпископа Риму, на нас лежить обов’язок й далі прямувати цим шляхом. І тоді, крок-за-кроком, з Божою допомогою зуміємо розгледіти, як Його сповнена любові присутність єднає нас у дедалі сильнішому сопричасті. Тож слід просити благодаті прямувати вперед ось так: «не кожен своїм шляхом, прямуючи до своєї мети так, ніби інший – це лише хтось, кого історія поставила поруч, але як брати й сестри, яким Боже провидіння дало можливість зустрітися і які разом прямують до єдиного Господа, несучи тягарі один одного, взаємно радіючи кроками іншого».

На підтримку сім’ї

Ще одною сферою для плідної співпраці між православними й католиками Папа Франциск назвав душпастирство сімей. Адже сьогодні християнські родини, належачи до різних культурних і географічних середовищ, переживають чимало схожих викликів.

«Ми покликані бути близькими з ними, допомагати сім’ям наново відкривати дар подружжя та красу зберігання любові, яка оновлюється кожного дня в терпеливому та щирому взаємообмінові та в лагідній силі молитви», – сказав Святіший Отець, наголошуючи на необхідності бути також близькими до тих ситуацій, «де сімейне життя не здійснюється згідно з повнотою євангельського ідеалу».

«Отож, ми можемо разом, у пошані до відповідних духовних традицій, активно співпрацювати, аби в різних національних і міжнародних контекстах розвивати діяльність і пропозиції, що стосуються сім’ї та сімейних цінностей», – наголосив Глава Католицької Церкви.