Папа: компетентність – це риса, що вчиняє вірогідним християнське свідчення
  • Птн, 01/11/2019 - 10:31

Про компетентність та співчуття у свідченні милосердної любові до терплячих та страждаючих говорив Пап а Франциск, приймаючи 31 жовтня членів Фундації Дона Карло Ньоккі, разом із пацієнтами їхніх інституцій та їхніми родинами.

“Блаженний Дон Карло Ньоккі, апостол любові, від початку свого священичого служіння, як запопадливий вихователь, героїчно служив Ісусові у дітях, в молоді, в бідних та страждаючих”, – наголосив Папа Франциск, приймаючи у Ватикані коло п’яти тисяч членів Фундації Дона Карло Ньоккі, разом із пацієнтами та їхніми родинами. Ця доброчинна організація надає допомогу дітям з інвалідністю, похилим віком та невиліковним хворим у 50-ти реабілітаційних центрах та інших структурах Італії.

Блаженний о. Карло

Святіший Отець пригадав, що під час проповіді з нагоди Святої Меси та беатифікації о. Карло, що мали місце 10 років тому у місті Мілані, кардинал Теттаманці назвав його «неспокійним шукачем Бога і мужнім шукачем людини, який посвятив своє життя для пошуку Христового обличчя, відбитого на обличчі кожної людини». Серед іншого, о. Карло був також військовим капеланом, переживши жахіття ІІ світової війни, посвячуючи також чимало зусиль у допомозі пораненим та вмираючим. Власне цей особистий досвід викристалізував у його серці бажання започаткувати доброчинний проект для дітей-сиріт та дітей-інвалідів війни. Повернувшись в Італію, він розпочав здійснювати задуману справу, спонуканий, перш усього, любов’ю Ісуса.

Плід Христової любові

Далі Глава Католицької Церкви висловив свою глибоку вдячність та заохочення членам Фундації, які після багатьох років і далі виконують це діло милосердної любові та з апостольським запалом і вірністю Євангелію його помножують як цінний талант. На переконання Папи, сьогоднішня зустріч у Ватикані свідчить про те, що члени Фундації готові виконувати свою місію й надалі, огортаючи близькістю та турботою всіх страждаючих та знедолених, за прикладом євангельського доброго самарянина та свого блаженного засновника. Він заохотив присутніх ніколи не втомлюватись служити хворим та людям з інвалідністю, забезпечуючи не лише належну медичну терапію для тіла, але й – ліки для душі, тобто, Боже утішення та ніжність.

Мужня боротьба з причинами терпінь

Серед іншого Вселенський Архієрей закликав, аби члени Фундації завжди мужньо поборювали причини страждань та з любов’ю лікували труднощі людей, які терплять. Хоча й часи змінились, але також і сьогодні необхідно прямувати вперед із тим самим духом, поведінкою та стилем, що був присутній у о. Карло Ньоккі.

«Сенс і цінність медичної професії та кожної послуги, наданої хворому братові, повністю виявляються у вмінні поєднувати компетентність та співчуття», – наголосив Папа Франциск, даючи, що компетентність є плодом особистого приготування, досвіду та постійного осучаснення, що мотивовані любов’ю до ближнього, який страждає, та любов’ю Ісуса.

Компетентність та співчуття

На переконання Святішого Отця, компетентність – це риса, яка вчиняє вірогідним свідчення мирян у різних соціальних сферах, компетентність є також гарантією того, що, навіть йдучи проти течії домінуючої культури, робимо добру справу: у випадку членів Фундації, вона гарантує те, що час та ресурси, посвячені немічному і кволому життю, не є змарнованими.

А говорячи про співчуття, Папа вказав на те, що страждання наших братів та сестер потребує нашого співчуття, вимагає, щоб його «розділити»; мова йде про те, аби «спів-страждати», тобто страждати разом із тими, хто терпить, як й Ісус, люблячи людей, співстраждав із ними. З любові до нас Спаситель став людиною, взяв на Себе нашу людську природу, розділивши з нами все, крім гріха.

Заохочення до подальшого служіння

 На закінчення Єпископ Риму дав високу оцінку служінню членів Фундації, заохочуючи їх і надалі прямувати розпочатим шляхом посвяти на користь терплячих та тих, які зазнають у труднощів. Папа зазначив, що таке служіння робить цінний вклад у євангелізаційну місію Церкви, адже звіщення Доброї Новини про спасіння є вірогіднішим, коли воно підтверджене конкретною любов’ю Ісусових учнів.