Папа: Конференція в Пуеблі – жива спадщина Церкви
  • Чтв, 03/10/2019 - 14:25

Папа Франциск прийняв вранці 3 жовтня 2019 року учасників Міжнародного конгресу, присвяченого 40-річчю ІІІ Генеральної Конференції Єпископів Латинської Америки та Карибського регіону, що проходила в Пуеблі (Мексика) 1979 року. В її відкритті брав участь Папа Іван Павло ІІ. А в попередній Асамблеї, проведеній в Медельїні (Колумбія) брав участь Папа Павло VI.

Міжнародний конгрес організували Папська Комісія в справах Латинської Америки та Папський комітет історичних наук, ставлячи перед собою мету повернутись до джерел, поглибити значення та виклики й розглянути наслідки цієї події не тільки в історії Латинської Америки, але й Церкви в загальному.

Як вказав перуанський архиєпископ Міґель Кабрехос, що очолює Раду Єпископських Конференцій Латинської Америки, Генеральна Асамблея в Пуеблі становить важливу віху в історії Церкви.

Промовляючи до присутніх іспанською мовою, Папа Франциск згадав інтенсивне приготування до згаданої Конференції, адже тоді він був провінційним настоятелем отців-єзуїтів в Аргентині, та вказав на деякі важливі моменти, як новизну історичної самосвідомості Церкви в Латинській Америці; оживлення еклезіології як образу й шляху Божого люду в дусі ІІ Ватиканського Собору, інкультурація Маріології, тобто вчення про Пресвяту Богородицю, євангелізація культури та народної побожності в Латинській Америці, а також смілива критика незнання людських прав і свобод в ті часи та надання першості молоді, убогим та будівничим нового суспільства. «40-річчя цієї конференції, – вказав Святіший Отець, – є відповідною нагодою не тільки для відзначення, оглядаючись назад, але проектуючи її в церковну дійсність наших часів».

Генеральна Конференція Єпископів Латинської Америки та Карибського Регіону – це захід, який раз на 10-15 років організовує Рада Латиноамериканського Єпископату, що об’єднує 22 Єпископські Конференції Південної Америки. Аналізуючи важливі питання, що стосуються стану Церкви та актуальних суспільних проблем, зібрані на конференції ієрархи окреслюють напрямні лінії, якими крокуватиме Церква у найближче десятиріччя. Остання Конференція Латиноамериканського Єпископату була проведена 2007 року в Апаресіді (Бразилія), даючи поштовх великій євангелізаційній місії в цілій Латинській Америці і Карибському регіоні.