Папа: Кожен покликаний ткати святіть у простоті щоденного життя
  • Срд, 08/12/2021 - 18:35

В урочистість Непорочного Зачаття Папа Франциск звернув увагу на те, що звіщення, яке перемінило світ, було дане не на центральних площах, але серед стін вбогої домівки.

Господь Бог дав нам все необхідне для того, щоби ткати святість у щоденному житті. На цьому наголосив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в урочистість Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії. Промовляючи до прочан, які в середу, 8 грудня 2021 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, він коментував розповідь євангелиста Луки про Благовіщення Пресвятої Богородиці, зауваживши, що літургія запрошує нас до домівки Діви Марії в Назареті, де Вона отримує звіщення від ангела. «Серед домашніх стін людина проявляється краще, ніж деінде. І саме в цій домашній близькості Євангелія представляє нам одну деталь, яка об’являє красу серця Марії», – сказав Папа.

Повна благодаті

Коли ангел назвав Марію «повною благодаті», Вона, як читаємо в Євангелії, «стривожилася» цим словом. Єпископ Риму, насамперед, звернув увагу на те, що якщо «повна благодаті», то це означає «порожня злом», тобто, «без гріха, Непорочна». Він зазначив, що отримувати похвалу чи компліменти, іноді, може пробудити марнославство чи пиху. Марія, натомість, «не піднесена, але стурбована, замість того, щоби відчувати приємність, відчуває здивування». Їй здається, що ангельське привітання перевищує Її, бо почувається незначною всередині, але саме «ця покора притягає Божий погляд».

«Таким чином, у стінах назаретського дому бачимо чудесну рису серця Марії: отримавши найвищий комплімент, вона стурбована, бо чує зверненим до Себе те, чого ніколи Собі не приписувала. Марія, у дійсності, не приписує Собі жодних прерогатив, ні на що не претендує, нічого не записує Собі в заслуги. Вона не милується собою, не підноситься. Бо у Своїй покорі знає, що все отримала від Бога. А тому є вільною від себе самої, повністю зверненою на Бога і на ближніх», – сказав Папа, підкресливши, що справжня покора полягає в тому, щоб мати очі, звернені на Бога і на ближніх, а не на себе.

Бог перемінює історію в стінах малого дому

У цьому контексті Святіший Отець ще раз підкреслив, що цю досконалість Марії ангел об’являє не на головній площі Назарету, але в Її домівці, «серед найбільшого смирення». У цьому будиночку «пульсувало найбільше серце». «Дорогі браття й сестри, в цьому – надзвичайна новина для нас. Вона каже нам, що Господь, аби чинити чудесні речі, не потребує великих засобів і наших виняткових здібностей, але нашої покори, нашого погляду, відкритого на Нього та на інших», – сказав Наступник святого Петра, зауваживши, що цим звіщенням «серед убогих стін невеликого дому» Бог перемінив історію. І також сьогодні Він «бажає чинити великі речі з нами в щоденному житті». Але чи віримо в це? Чи, натомість, вважаємо, що святість є «побожною ілюзією, несумісною зі звичайним життям»?

Папа заохотив прочан просити в Богородиці благодаті бути визволеними від викривленої ідеї, мовляв, Євангеліє це одна річ, а життя – інша, і щоби запалила в нас «ентузіазм задля ідеалу святості», що означає «з покорою і радістю переживати те, що кожного дня нам трапляється».