Папа: Кожен повинен робити свій внесок у подолання голоду в світі
  • Пон, 18/11/2019 - 16:30

Для подолання проблеми голоду не вистачить зусиль лише з боку міжнародних організацій. Кожен повинен усвідомити неприпустимість культури відходів і боротися з нею. Про це Глава Католицької Церкви пише в посланні до Всесвітньої Продовольчої Програми ООН.

«У багатьох місцях наші брати й сестри не мають доступу до достатньої кількості здорової їжі, в той час як у інших їду викидають та марнують. Це те, що мій попередник святий Іван Павло ІІ окреслив як парадокс достатку, що й надалі залишається перешкодою для вирішення проблеми забезпечення людства їжею», – пише Папа Франциск у своєму посланні, надісланому учасниками другої звичайної сесії Всесвітньої Продовольчої Програми, що повинні сформувати «конкретні ініціативи для того, щоб вчинити ефективнішою боротьбу проти голоду в світі», серед яких – «рішучі кроки для викорінення марнування продовольства», яке «дедалі більше тяжіє над нашими сумліннями».

Обов’язок, який стосується кожного

За словами Святішого Отця, згаданий парадокс включає «механізми поверховності, недбалості та егоїзму», що лежать в основі так званої культури відходів. І якщо не визнати й не старатися загнуздати цей динамізм, буде важко дотримуватися зобов’язань, взятих в рамках Паризької Угоди щодо кліматичних дій та Програми дій ООН 2030.

«Відповідальність за досягнення цих цілей лежить не тільки на міжнародних організаціях й урядах, але на кожному. Сім’ї, школи й засоби комунікації мають важливе завдання виховувати й підвищувати чутливість щодо цього. Ніхто не може вважати себе звільненим від необхідності боротися проти цієї культури, яка утискає настільки багато людей, особливо, бідних і безпорадних в суспільстві», – наголошує Глава Католицької Церкви.

Змінити стилі життя

У цьому контексті Папа Франциск схвально відгукнувся про започатковану Всесвітньою Продовольчою Програмою глобальну кампанію «Stop the Waste» (Зупинімо марнотратство), яка вказує на те, що «продовольче марнотратство ранить життя багатьох людей і чинить перешкоди поступові народів».

«Якщо бажаємо будувати майбутнє, в якому ніхто не залишатиметься позаду, мусимо творити теперішнє, яке радикально відкидає марнування їжі. Спільно й не втрачаючи часу, об’єднуючи ресурси та ідеї, можемо впроваджувати стиль життя, який надаватиме їжі ту важливість, на яку вона заслуговує», – стверджує Святіший Отець, пояснюючи, що цей стиль полягає в належному цінуванні того всього, що нам дарує Земля-мати.

Кожна людина має право на здорове харчування

Глава Католицької Церкви запевнив у тому, що Церква трудиться на користь «підтримки солідарності між усіма людьми» та прагне співпрацювати з Всесвітньою Продовольчою Програмою, підкреслюючи, що «кожна людина має право на здорове та стале харчування».

«Я б хотів, аби ця кампанія зробила внесок у допомогу тим, які в наші дні страждають від наслідків бідності, та показала, що щоразу, коли в центрі політичних й економічних рішень поставлена людська особа, зміцнюються мир і стабільність між країнами та повсюди зростає взаєморозуміння, основа справжнього людського поступу», – підсумовує Папа, побажавши учасникам Всесвітньої Продовольчої Програми, аби їхні праці та зусилля «розбудили в усіх людей доброї волі прагнення будувати новий і кращий світ під стягом братерства, справедливості та миру».